SLUČAJ HNŽ

Slučaj na Sudu BiH više od 3 godine, cilj je bio rušenje Hrvata

sudnica
Zvonimir Ćorić
28.04.2011.
u 10:44

Vlada je dopisom prema Sudu BiH oslobodila odgovornosti optužene u predmetu županijskog MUP-a, no Sud BiH i dalje želi diskriminirati Hrvate

Iako je prošlo tri i pol godine od podizanja optužnice protiv 11 bivših policijskih dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova i dužnosnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, osumnjičenih za navodna kaznena djela u svezi s radom županijskog MUP-a, ovaj slučaj još uvijek nije dobio svoj sudski epilog.

Uskraćeni za prava

Upravo se u ovom očituje sva apsurdnost Suda BiH, koji ovoliko godina ovaj predmet drži u prvom stupnju odajući dojam da je uistinu riječ o montiranom procesu. Duge cijevi, prepadi, odvođenje iz domova... bili su dio zastrašivanja. Dok čekaju da se okonča sudski postupak, svi optuženi su uskraćeni za mnoga prava, što umnogome otežava njihov svakodnevni život. Glavni pretres pred Sudom BiH počeo je 28. ožujka 2008. godine, a trenutačno se saslušavaju svjedoci, odnosno vještaci koje je predložila obrana.

Ovakvu sporost u radu državnog Suda teško je opravdati, bez obzira na određene zastoje u procesu izazvane prigovorima na nadležnost Suda BiH. Kako sada stvari stoje, teško je i pretpostaviti kada bi ovaj sudski proces mogao biti završen. Inače, optužnica, između ostalog, navodi da su optuženi zloupotrebom svojih položaja ili ovlasti i vršenjem različitih protupravnih radnji nanijeli štetu proračunu HNŽ-a u ukupnom iznosu od preko 7,75 milijuna KM. Na teret im se stavlja da su navodno protuzakonito donirali motorna vozila MUP-a te kupovali motorna vozila za potrebe MUP-a ne poštujući odredbe uredbe Vlade Federacije o postupku nabave roba, vršenju usluga i ustupanju radova.

Dalje, optužnica navodi da su Tomislav Martinović, kao županijski ministar unutarnjih poslova, i Nadžida Galešić, kao zamjenik načelnika Sektora za administraciju, propustili pokrenuti postupak i donijeti odluku o prestanku radnog odnosa za 171 zaposlenika koji su višak u MUP-u HNŽ-a. Uz dvoje spomenutih, optužnicom su obuhvaćeni i bivši ministri unutarnjih poslova HNŽ-a, Goran Bilić i Dragan Mandić, bivši županijski premijeri Miroslav Ćorić i Josip Merdžo, te visoki policijski dužnosnici Srećko Glibić, Sead Šehić, Dragan Brkić, bivši uposlenik MUP-a HNŽ-a, Jozo Vladić, kao i zaposlenica Vlade HNŽ-a i bivša zastupnica u Parlamentu FBiH, te bivša pročelnica Jedinice za unutarnju kontrolu Jasminka Zlomislić.

Županija nema štete

Vlada HNŽ-a je još prošle godine informirala Sud da županiji nije uopće nanesena šteta djelovanjem optuženih u ovom slučaju. Vlada je dopisom prema Sudu BiH oslobodila odgovornosti optužene u predmetu županijskog MUP-a. U toj odluci Vlada potvrđuje da iz ovoga predmeta županija nije imala nikakve štetne posljedice, pa prema tome i ne postavlja nikakav imovinsko-pravni zahtjev prema 11 optuženih osoba. Vještakinja financijske struke Kerima Prašljivić svojedobno pred sudom također nije mogla odgovoriti je li uopće i kakva financijska šteta nanesena HNŽ-u.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
Ana33
23:35 29.04.2011.

Taj \"američki sud\" i tužilaštvo, osnovan je da UGNJETAVA i \"disciplinira\" Hrvate i Srbe!!! Njet, kažu Rusi... Nema više!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?