INTERVJU

Smijenit ću neke ravnatelje državnih agencija

Vjekoslav Bevanda
21.01.2013.
u 10:16

Nije mi prihvatljivo da nam Bošnjaci određuju koga ćemo birati i treba li nam RTV kanal

Vijeće ministara BiH je prvo ozbiljnije iskušenje imalo na prvu godišnjicu od imenovanja. Razlog je uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku gdje se testirala svojevrsna spremnost prihvaćanja Hrvata kao ravnopravnog partnera u zemlji. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda na ovo pitanje ne gleda kao na nepremostivu prepreku. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, za Večernji list govori o situaciji u BiH, Europskoj uniji, Hrvatima, planovima i prioritetima.

Hoće li se raspasti vladajuća koalicija oko pitanja RTV kanala na hrvatskome jeziku?

Iskreno, vjerujem da se to neće dogoditi. Ali ono što se dogodilo, bolje reći što je uslijedilo kao reakcija na izmjene Zakona o RTV servisu, moram reći da sam zaprepašten količinom strasti koje su ispoljene. Pokušava se tražiti alibi za ono za što se ne može pronaći. Samo radi podsjećanja, 2008. godine Dom naroda je obvezujućom odlukom naložio Vijeću ministara da pod hitno pristupi izmjeni zakona. U programu rada Vijeća ministara za 2012. godinu stajao je jasan nalog o izmjeni zakona od Ministarstva prometa i veza. Početkom prosinca zatražio sam od ministarstva da ispuni tu obvezu. Dobio sam eksplicitan medijski stav da se to neće uraditi. Nakon toga uslijedio je zaključak Vijeća ministara da se to napravi, a odgovor je bio ignoriranje. Na kraju sam uputio prijedlog konzultirajući se s najeminentnijim stručnjacima iz branše izvan svog ureda.

Što će se dogoditi s vodećim ljudima iz agencija?

Smijenit ćemo te ljude i vjerojatno sve završiti vrlo skoro. Poslano je upozorenje tim ljudima, a oni su se o to oglušili.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?