RAD VLADE

Smjene u javnim poduzećima bez ikakvih kriterija

vlada
VL FOTO
29.10.2011.
u 12:30

Apsolutna kontrola u javnim poduzećima uskoro će preseliti u političke okvire

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona o upravljanju državnim kapitalom u gospodarskim društvima u FBiH, federalne vlasti su krenule u proces potpunog preuzimanja kontrole nad poduzećima koja u vlasništvu Federacije.

Centralizacija

Ova centralizacija će biti dovršena kroz izmjena statuta javnih poduzeća, koje će omogućiti Vladi da ima zadnju riječ prilikom donošenja svih važnijih odluka. Apsolutna kontrola i upravljanje javnim poduzećima tako će se iz menadžmenta preseliti u političke okvire Vlade. Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Marinko Čavara upozorava da će ovaj zakon omogućiti Vladi da nastavi smjenu menadžera poduzeća bez obrazloženja. Zadnji takav primjer su odluke o razrješenju s dužnosti čelnika Elektroprivrede HZ HB. Tako bi najuspješnija tvrtka u državi trebala dobiti novi menadžment, iako za to ne postoji niti jedan realan razlog. Poslovani rezultati EP HZ HB trebali su biti glavni razlog za ostanak Matana Žarića i ostalih direktora na čelu ove tvrtke, ali u federalnoj Vladi imaju neke druge planove koji i nemaju doticaja s ekonomijom i uspjehom poslovanja. Pokazatelji ukupnoga poslovanja u 2010. godini su uistinu bili dobri. Proizvodnja električne energije povećana je za 34 %, jer je sedam hidroelektrana proizvodnog sustava poduzeća, visoke pogonske spremnosti, uz povoljne hidrološke uvjete proizvelo 2.604,67 GWh električne energije. Ukupni bruto-prihodi ostvareni uglavnom od prodaje električne energije i prihoda od usluga, iznosili su 382.991.119,00 KM, što je za 23% više u odnosu na isto razdoblje 2009. Poduzeće je ostvarilo dobit od rekordnih 40,746.515,00 KM.

Stalna ulaganja

Stalna ulaganja u distribucijsku mrežu doprinijela su smanjenju gubitaka na svim distribucijskim naponskim razinama za 1,3 %, dok je stupanj naplate potraživanja za utrošenu električnu energiju na razini europskoga prosjeka od 98,73% i veći je za 1,73 posto od planiranoga. Unatoč svemu ovome, Žarić i ostali direktori su na izlaznim vratima EP HZ HB.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?