SBŽ

Smjene zbog nelegalne raspodjele poticaja u poljoprivredi

\'16.09.2011., Cesljakovci - Berba kukuruza u pozeskom kraju pocela gotovo mjesec dana ranije nego obicno. Razlog tome je susa koja je umanjila prinose. Snimio: Dusan Mirkovic/PIXSELL\'
PIXSELL
06.04.2012.
u 10:58

Ne stišavaju se reakcije na popis korisnika poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u SBŽ-u

Ne stišavaju se reakcije na popis korisnika poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u SBŽ-u koji smo objavili početkom tjedna. U analizama koje su najavili predstavnici većine općina, prednjači Kiseljak. Jednokratna podrška koju Zakon o novčanoj potpori poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju ne prepoznaje dobio je 151 korisnik s područja ove općine, a kad se taj broj pomnoži s 800 KM dobije se iznos od 120.800 KM.

Voće i povrće

Na krajnje sumnjivu jednokratnu podršku potrošeno je više od trećine isplaćenih poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za područje ove općine. Oko 67.000 KM poticaja dobili su proizvođači mlijeka, njih stotinjak, 47.000 KM isplaćano je za poticaje u oblasti proizvodnje sadnica voća, slijede proizvodnja povrća s 28.500 KM poticaja te tov junica za koje je isplaćeno nešto više od 24.000KM poticaja. Odjel za urbanizam, gospodarstvo i prostorno uređenje Općine Kiseljak otišao je i korak dalje te utvrdio da je sumnjivu jednokratnu podršku u SBŽ-u dobilo 619 osoba, a ukupno im je isplaćeno 495.200 KM, blizu 10 posto od ukupnog iznosa poticaja u SBŽ. Među korisnicima jednokratnih podrški u Kiseljaku našlo se i ime Slađane Kujundžić, ispostavilo se, donedavne predsjednice HSP-a u Kiseljaku. - Slađana Kujundžić nije predsjednica podružnice HSP-a BiH u Kiseljaku, niti je više član naše stranke - priopćeno je iz HSP-a kao reakcija na tekst “Općine u SBŽ-u pokreću detaljnu istragu”, koji je objavljen 3. travnja ove godine. U HSP-ovoj podružnici u Kiseljaku doznajemo da je S. Kujundžić smijenjena prije 15-ak dana zbog odstupanja od programskih načela stranke, a pojavljivanje njezina imena na popisu korisnika sporne jednokratne pomoći samo je povod stranci da se u potpunosti ogradi od Kujundžićke koja više nije ni članica HSP BiH. Stranka je već imenovala v.d. predsjednika. Analizom popisa korisnika u Kiseljaku došlo se do saznanja i da primjerice Meliha Delić, predsjednica Udruženja poljoprivrednika u općini Kiseljak, uopće nije upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, a bez upisa nije mogla ostvariti pravo na poticaje.

Sporni poticaji

“Ipak Udruženju na čijem je čelu ona, dobilo je ukupno 7990 KM. Ovakvim način podjele poticaja najviše su oštećeni istinski poljoprivrednici”, smatra Radoje Vidović, zastupnik u Domu narodu Parlamenta FBiH. - Objava popisa nikako ne šteti istinskim poljoprivrednicima. Sporne su jednokratne podrške koje zakon ne prepoznaje, a pravi su poljoprivrednici u većini slučajeva dobili mizerne iznose. Oni nemaju razloga da se ni zbog čega srame - kaže Vidović.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
mošnjo
07:31 07.04.2012.

Pokazalo se da je Lijanovic lisica u kokosinjcu i ober lopov...od rata pa na ovamo samo krade...i drzavu i radnike

LP
Ljubomir Pavlovic
09:14 07.04.2012.

Sve što se dogodi izuzev HDZ-a, a naročito ako su u pitanju novčana sredstva to je izdaja Hrvatskog naroda. Obitelji u Središnjoj Bosni koji se bave i poljoprivrednim djelatnostima, kako bi preživjeli, prijavili se i sada dobili nešto crkavice za poticaj, za HDZ-ovce to je izdaja. I do sada su bili poticaji dok je bio HDZ-ov ministar, tada obitelji u Središnjoj Bosni nisu niti znali da to postoji. Trebalo im je i ovo dati da podijele između sebe kako bi Hrvatski narod opstao kako oni kažu svoj na svome.

Avatar Axel
Axel
10:16 07.04.2012.

Pljacakali su svi,neosporno...ali ovakav bezobrazluk jos viden nije! Znali su Ljubce za poticaje,ali ih nisu mogli zapast tada kao niti danas,jer nemogu doci na red, prvo (nedavno) od svih onih koji promjenise stranke radi punjenja svojih depova, a i ovajj zadnji slucej, gdje poticaje dobise oni koji s poljuprivredom imaju doticaj samo kada rostiljaju u prirodi! Dok izvadis silne papire,dok im napunis dep,...i kada dobijes poticaj dode ti da places. Onda ti isti posalju inspekciju (oni kojie si morao potplatit da dobijes poticaj) koja ti trazi da predocis gdje si utrosio sredstva!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?