Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora

Bach: Dijelimo patnju ukrajinskih sportaša

Thomas Bach
REUTERS
12.02.2023.
u 17:20

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach naglasio je kako dijeli "tugu i ljudsku patnju" ukrajinskih sportaša, naglasivši kako nije na pojedinačnim vladama da odlučuju tko će sudjelovati u međunarodnim sportskim natjecanjima.

Bach je u nedjelju razgovarao s medijima uoči muškog spusta na Svjetskom skijaškom prvenstvu koje se održava u Courchevalu.

Predsjednik MOO-a je istaknuo kako ukrajinski sportaši "znaju koliko dijelimo njihovu tugu, njihovu ljudsku patnju i sve napore koje poduzimamo da im pomognemo", ali i dodao kako "nije na vladama da odlučuju tko može sudjelovati u kojim sportskim natjecanjima jer bi to bio kraj međunarodnih sportskih natjecanja i svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara kakve poznajemo."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je pozvao na bojkot Olimpijskih igara u Parizu 2024. ako ruskim sportašima bude dopušteno sudjelovanje, rekao je u petak da bi njihova prisutnost bila "manifestacija nasilja".

Ukrajina je žestoko reagirala na prošlomjesečnu objavu MOO-a da istražuje "put" kojim bi se ruskim i bjeloruskim natjecateljima omogućilo sudjelovanje na Igrama u Parizu pod neutralnom zastavom.

"Naša misija je mirovna misija", rekao je Bach.

Inzistirajući da sport mora poštivati ​​ljudska prava svih sportaša, Bach je zanijekao da je MOO na pogrešnoj strani povijesti pomažući Rusima i Bjelorusima da se kvalificiraju za OI u Parizu 2024. godine.

"Povijest će pokazati tko radi više za mir, oni koji pokušavaju održati veze otvorenima i komunicirati ili oni koji žele izolirati i podijeliti. Naša uloga je okupljanje ljudi. Pokušavamo pronaći rješenje koje daje pravdu misiji sporta, a to je ujediniti se da ne pridonese još većem sukobu i eskalaciji," dodao je.

"To smo pokazali u prošlosti s velikim uspjehom u olimpijskom pokretu", istaknuo je Bach, istaknuvši primjere Sjeverne i Južne Koreje, Izraela i Palestine te Kosova. "Naša uloga je okupljanje ljudi."

Bach je odbio posjetiti ukrajinsku liniju bojišnice u ključnom gradu Bakhmutu nakon što ga je Zelenski pozvao da se "sam uvjeri da neutralnost ne postoji".

"Vidjeli smo bjeloruskog igrača pod neutralnim statusom kako osvaja Australian Open. Pa zašto to ne bi bilo moguće na primjer u bazenu ili na gimnastici?, istaknuo je Bach.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?