Borba za ostanak

Beća: Sami odlučujemo o svom statusu

02.06.2017.
u 10:25

Unatoč 6. mjestu seriji od 4 uzastopne pobjede, 26 osvojenih bodova u nastavku prvenstva, najmanje primljenih pogodaka, Čapljina još uvijek nije sigurna u ostanak u Prvoj ligi FBiH.

Kombinacije

Podsjećamo, Čapljina ima 43 boda i pozitivnu razliku čak + 8, međutim u zadnjem kolu neugodno gostovanje kod Bosne Seme. Većina klubova koji su trenutačno na ljestvici iza Čapljine, igra domaće utakmice, pa je tako osmoplasirani Travnik domaćin Orašju, devetoplasirano Bratstvo koje ima bod manje, Rudaru, Zvijezda iz Gračanice ima također 42 boda i domaćin je Novom Travniku, a jedanaestoplasirano Jedinstvo s 41 bodom, ugostit će već otpisanu Budućnost. Dakle, Travniku i Bratstvu dovoljan je po bod da se osiguraju, dok Zvijezdi i Jedinstvu trebaju pobjede protiv slabijih protivnika. Tako kao konkurenti Čapljini, za ostanak, prema statistici, ostaju sedmoplasirani Velež i dvanaestoplasirano Goražde. Mada su iznenađenja uvijek moguća, iako su u bh. nogometu u zadnjim kolima – apstrakcija. Proračuni govore da bi u slučaju očekivanih rezultata Čapljinu mogli potopiti Velež i Goražde. Velež s kojim Čapljina ima bolji omjer i jednak broj bodova, gostuje u Gabeli, dok Goražde ima 3 boda manje i teško gostovanje kod Bosne, ali i bolji međusobni omjer od Čapljine. U slučaju da Čapljina izgubi, Velež ostane neporažen, u Gabeli, a Goražde pobjedi, kao i ostala četiri ugrožena kluba, prvoligašu iz Bjelava slijedi ispadanje. Ukoliko izgube Čapljina i Velež, a Goražde pobjedi zatvara se krug pa odlučuju međusobni rezultati, prema kojima je najslabija karika Goražde, koje bi preselilo u niži rang. U poslovično raritetnom federalnom prvenstvu, od ishoda utakmica zadnjeg kola strahuje čak 7 klubova! Kad se sve preračuna, što je odgovornima u klubovima postala opsesija, nitko nije siguran, pa čak ni Čapljina, koja prema plasmanu, stoji najbolje. U klubu iz Bjelava ponašaju se po narodnoj – ‘koga su zmije ujedale i gušterice se boji’, dok je trener Damir Beća relativno miran:

- Svjestan sam različitih mogućnosti u koje ne bih ulazio, ali sam zadovoljan jednim, sami odlučujemo o svojoj sudbini. Osvojimo bod ili 3 kod Bosne Seme i mi smo sigurni, a neka se ostali preračunavaju. Moram reći da po meni, Bosna Sema ni po igračkom potencijalu, nije zaslužila mjesto i sudbinu u kojoj se našla. Ima čvrstu momčad sastavljenu od bivših igrača Sarajeva, Željezničara i Olimpica. Međutim, mi smo se potvrdili u teškim gostujućim utakmicama, zašto ne bi i u Sarajevu, pita se Beća.

Bez nervoze

Nitko od 7 klubova koji još strahuju oko ostanka ne igra međusobne utakmice u ovom kolu. Tako će u 30. kolu samo jedna utakmica Sloga – Radnički, biti bez nervoze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije