INTERVJU ZA VL

Dalić se ispričao bivšem reprezentativcu pa nam otkrio gdje u proljeće vodi vatrene

zlatko dalic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL.
1/3
15.11.2021.
u 18:11

- Znate da mi kao reprezentacija uvijek želimo najbolje, da ulažemo enorman trud, da su ti igrači potpuno “izgorjeli” u posljednjih nekoliko nastupa, ali i herojski iznijeli pobjedu na svojim leđima.

Ni 24 sata nakon jedne od najvećih pobjeda na klupi hrvatske reprezentacije, izbornik Zlatko Dalić već počinje pripreme za dinamičnu 2022. godinu, u kojoj prvi put u povijesti Hrvatsku čekaju čak dva službena natjecanja: Liga nacija i Svjetsko prvenstvo.

Tako Dalić intenzivno radi na planiranju pripremnih utakmica za ožujak, i za sada je na ideji koju treba razraditi.

– Moj plan je u ožujku 2022. godine odvesti reprezentaciju na Bliski istok, u podneblje u kojemu će se održati Svjetsko prvenstvo, i tamo odigrati dvije prijateljske utakmice. Ne znam s kojim suparnicima, budući da se u Aziji u to vrijeme još igraju kvalifikacijske utakmice, no ostajem pri tom planu i u sljedećem razdoblju ćemo raditi na tome – kazao nam je jučer izbornik.

Ne znam kome bih se inatio

O 2022. godini ćemo nešto kasnije, no vratimo se na izbornikovu emotivnu splitsku nedjelju, u kojoj je na neobičan, ali dirljiv način proslavio pobjedu nad Rusima. Olakšanje, sreća, inat? Što su sve sadržavale vaše suze, pitali smo Dalića.

– Ne znam kome bih se inatio. Jednostavno, slomilo me nakon silnoga pritiska kojemu smo bili izloženi i koji smo tom pobjedom zbacili s leđa. Nakupilo se u meni svega i suze su krenule same od sebe, onako baš bez kontrole – kaže izbornik.

Jesu li u mislima tada i roditelji u Livnu, cijela obitelj? Jeste li njima posvetili ovu pobjedu?

– Pobjedu sam posvetio cijelome našemu narodu znajući koliko im svima ona znači. Znate da mi kao reprezentacija uvijek želimo najbolje, da ulažemo enorman trud, da su ti igrači potpuno “izgorjeli” u posljednjih nekoliko nastupa, ali i herojski iznijeli pobjedu na svojim leđima – nastavlja izbornik.

Jeste li, duboko u sebi, ikada pomislili da nećete uspjeti, na primjer nakon kiksa u Osijeku sa Slovacima?

– Moja vjera u igrače bila je ogromna, ali priznajem da sam se u Osijeku zapitao: “Kako to nismo mogli riješiti?” No, poznavajući svoje igrače, nikada nisam gubio vjeru jer smo cijelo vrijeme bili u situaciji da ovisimo sami o sebi. To je iznimno važno. Istodobno, mislio sam da će Rusi ipak negdje kiksati i olakšati nam situaciju, no kada nisu, duboko sam vjerovao u karakter, sposobnost i kvalitetu svojih igrača. Njima je ovo najveća nagrada – nastavlja Dalić.

Neću ostati sto godina

Koliko će nas u pripremama za SP omesti Liga nacija, natjecanje u kojemu se, blago rečeno, baš nismo napobjeđivali?

– Liga nacija će nam dobro doći, bez obzira na činjenicu da u njoj nismo dobro igrali. No mi smo u njoj isprobavali igrače te na neki način žrtvovali rezultat. Da, jasno mi je da se i pobjedničko ozračje stvara s rezultatima, ali mi smo i tu sačuvali svoj status u elitnoj skupini. Ostajem pri svome stavu da nam sudari s najjačim reprezentacijama koriste, mnogo više nego da se sastajemo sa selekcijama iz četvrte kategorije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije