KINESKA AVANTURA

'Bio sam tri godine bez posla i odlučio sam prihvatiti posao u dalekoj zemlji!'

Dražen Anzulović
Goran Stanzl
09.08.2015.
u 08:09

Nekadašnji Cibonin i Cedevitin trener otišao je u Xinjiang Flying Tigers, klub iz kineske profesionalne lige CBA, čiji je vlasnik sa 3,6 milijardi USD po Forbesu 442. najbogatiji čovjek svijeta.

U tromilijunskom gradu Urumqi na sjeverozapadu Kine već dva mjeseca živi i radi hrvatski košarkaški trener Dražen Anzulović. Kao "morski čovik" (Anzulovići su iz dalmatinskog Novigrada) Zula je igrom sudbine dospio u grad koji je i po Guinessovoj knjizi rekorda najudaljeniji od bilo kojeg mora. Čak 2500 km od najbliže obale.

– Ovaj angažman nisam prihvatio bez razmišljanja. Imao sam sve već dogovoreno s jednim ruskim klubom, no kako se to preko noći izjalovilo, prihvatio sam ponudu iz Kine. U tom trenutku bio sam već tri godine bez posla pa si nisam mogao dozvoliti da u još jednu sezonu krenem bez angažmana. Situacija na trenerskom tržištu u Europi je nemila, a dobio sam ponudu za europske prilike više nego povoljnu.

Nekadašnji Cibonin i Cedevitin trener otišao je u Xinjiang Flying Tigers, klub iz kineske profesionalne lige CBA, čiji je vlasnik sa 3,6 milijardi USD po Forbesu 442. najbogatiji čovjek svijeta.

Doveden sam zbog obrane

CBA liga igra se po NBA pravilima. Sve su preslikali, a i velika su ulaganja. Ovaj klub u posljednjih je pet godina igrao četiri finala, no lani je bio deveti pa nisu ušli ni u doigravanje. Ja u klubu nisam prvi trener, već je to "coach" Lee, čovjek koji je bio prvi trener Yao Minga. Htio sam ući na novo tržište na koje se ne ulazi lako jer je ovdje sve amerikanizirano i nema stranaca koji su prvi treneri. Mene su doveli zbog obrane jer je ova momčad lani primala po 110 koševa u 48 minuta utakmice. Imam opciju da nakon pet mjeseci mogu izaći iz ugovora, no upravo pregovaramo o potpisivanju dugoročnog ugovora.

Bude li strpljiv, možda se ustali na tržištu koje je u strahovitom uzletu.

– To je bila moja ideja, no strpljenje mi nije jača strana. Naviknuo sam biti prvi trener, no zbog zanimljivosti tržišta na meni je da trpim i šutim.

Mogući prerani povratak mogao bi mu biti pogreška, a njih se ne stidi.

– Napravio sam ja puno pogrešaka koje s ovim iskustvom više ne bih napravio, a moja najveća košarkaška pogreška bila je što sam otišao iz Rusije. Uvijek sam govorio da ja mogu raditi i za 500 eura, ali moram dobiti momčad za trofeje. Ili pak, ako nisam zadovoljan momčadi, onda moram biti zadovoljan financijski.

Premda živi u klupskom kampu i ima slobodnu samo nedjelju, Anzulović se ne žali na uvjete rada u zemlji koja neslužbeno ima 1,6 milijardi ljudi jer ima oko 300 milijuna neregistriranih stanovnika.

– Ovdje pripreme za novu sezonu počinju pet mjeseci prije i trenira se jako puno. Uvjerenom da su ovdje najpopularniji stolni tenis ili gimnastika, meni je bilo veliko iznenađenje kada su mi rekli da je to košarka, o čemu govore i ulaganja u momčadi. Recimo, naš gazda doveo je dva vrhunska Amerikanca, Goudelocka za 2,3 milijuna USD po sezoni i Blatchea za 2,5 milijuna USD. S obzirom na to da se igra "run and gun" košarka, trend je dovođenja vrhunskih individualaca. Najzaslužniji za takvu popularnost košarke je bivši NBA igrač Yao Ming.

A upravo je on bio važan igrač u uspješnim kineskim kampanjama za dobivanje domaćinstava Zimskih olimpijskih igara 2022. i SP-a u košarci 2019.

Kinezi su najbolji organizatori

– Uvjeren sam da će oba ta natjecanja biti vrhunski organizirana jer Kinezi jako vole sport. Uostalom, kada sam kao pomoćnik izbornika bio na OI u Pekingu, čovjek koji je za mene u tome najveći meritum, a to je Ratko Rudić, kazao je da su to bile najbolje organizirane Olimpijske igre u povijesti. Kinezi su fanatični u obavljanju svojih radnih zadaća. Recimo, u mom klubu imali smo trening na 42 stupnja samo da bismo slikali momčad i tako prikazali svoju žrtvu za kompaniju koja klub financira- ističe Zula.

>> Anzulović: Mislio sam da se šali, ali vlasnik je poludio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije