HŠK Zrinjski

FOTO: Postavljena spomen ploča u znak sjećanja na pokojne članove HŠK Zrinjski

hšk zrinjski
21.11.2020.
u 12:28

Na groblju Šoinovac postavljena je spomen ploča u znak sjećanja na pokojne članove HŠK Zrinjski. Ploču postavljaju navijači mostarskog kluba i ističu kako inicijativa za ovo postoji već dulje vrijeme. Naime, Mostar ima starija i veća groblja, na mnogima od njih pokopani su članovi našeg kluba, ali su povijest Šoinovca i Zrinjskog usko vezane. Prije više od 170 godina iz obližnjeg Vukodola krenuo je proces koji će iznjedriti mnogo važnog za povijest mostarskih Hrvata. Iz tog procesa nastati će HPD Hrvoje, HKD Napredak, Hrvatski Sokol, Hrvatska glazba, HŠK Zrinjski te će taj proces iznjedriti i ovo groblje na komu počivaju brojni članovi Zrinjskog i mnogi znameniti Hrvati zaslužni za kulturni, prosvjetni i sportski razvoj grada Mostara.

Nino Rotim ističe: “Ploča je postavljena kako bi se osiguralo mjesto u gradu gdje je uz prigodnu molitvu moguće upaliti svijeću za sve pokojne nogometaše, članove uprava i navijače HŠK Zrinjski. To se prije svega odnosi na brojne članove Zrinjskog stradale tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata te poraća, od kojih mnogima nije poznato mjesto posljednjeg počivališta. Odnosi se i na mnoge koji počivaju po grobljima diljem svijeta jer se danas prisjećamo svih pokojnih članova našeg kluba.“

Organizatori postavljanja spomen ploče otkrili su za Večernji list kako će u narednom razdoblju započeti s aktivnostima na tiskanju klupske monografije te upriličenju nove izložbe posvećene starijoj i novijoj povijesti Plemića. Dugoročni ciljevi su dokumentarni film o povijesti HŠK Zrinjski te uređenje klupskog arhiva i muzeja što mostarski klub više zaslužuje.

Ploču je blagoslovio fra Ante Marić koji dulje od desetljeća nesebično pomaže proučavanju povijesti Zrinjskog. Naime, zajedno sa svojom subraćom vrijednu franjevačku arhivsku građu čini dostupnom istraživačima mostarskog kluba na čemu su mu se oni i ovom prigodom srdačno zahvalili. Osim toga zahvala je upućena i Arhivu mostarske biskupije te brojnim muzejima, knjižnicama i arhivima koje građu stavljaju na raspolaganje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije