Odlazak izbornika Irfana Smajlagića logična je posljedica katastrofe BiH na rukometnom EP-u

Kad izbornici pokažu da im je taština jača strana, slijedi fijasko

02.03.2024.
u 08:46

Predugo se čekalo - mislimo na logični razlaz izbornika rukometne vrste Bosne i Hercegovine i čelnika Rukometnog saveza BiH nakon neslavnoga nastupa na Europskom prvenstvu. S obzirom na rezultat - posljednje mjesto u konkurenciji 24 reprezentacije, a posebice igre - odlazak Irfana Smajlagića s kormila bh. vrste posve je logičan. Zapravo, objektivno je bilo očekivati da će Smajlagić odmah po povratku iz Njemačke "abdicirati", što on, izgleda, nije namjeravao.

Vrijeme za odlazak

Da mu je vrijeme za odlazak, nedavnom izjavom da "BiH nema nadarenih domaćih trenera, sve je ostalo u 80-im i 90-im" podsjetio ga je Benjamin Burić, igrač svjetske klase u redovima bh. vrste. Smajlagić je u svojevrsnom odgovoru podsjetio da je "on igrao u osamdesetim i devedesetim godinama pa zna". Međutim, Burićeva se u ovom slučaju "pika".

Da se Smajlagić nije odlučio na "harakiri", zbog Burićeve izjave da o utakmici protiv Nizozemske ne pitaju njega, nego izbornika, ovaj ga je iz ključne utakmice za popravljanje dojma, protiv Gruzije, stavio na klupu pod izgovorom da reprezentaciju treba pomlađivati. Sličan argument imao je i prethodni izbornik, također hrvatski trener Ivica Obrvan, koji je na prethodnome Europskom prvenstvu Nikolu Prcu (čije se ime spominje u javnosti da je jedan od kandidata za novog bh. izbornika) izostavio iz sastava pod izgovorom da je ozlijeđen, naravno, razorni Čapljinac ga je promptno demantirao.

Tako je na oba posljednja europska prvenstva bh. vrsta utakmice, gdje je imala realne izglede za pozitivan rezultat, odigrala bez svojih najboljih igrača. Ne znamo što su dvojica hrvatskih trenera time dobila, osim što su pokazala da im je taština jača strana. Posebno poražavajuće za nekadašnjeg rukometaša takva igračkog rejtinga kakav ima Smajlagić djelovale su izjave neposredno po završetku Europskog prvenstva da je "činjenica kako naša liga ne može proizvesti igrače koji mogu igrati na europskoj razini".

Smatramo da je izjavom toga tipa Smajlagić sam sebe diskreditirao. Jer, kako dalje voditi igrače koji "ne mogu igrati na europskoj razini"? Čudno. U pripremama za Europsko prvenstvo Smajlagić je napravio niz pogrešaka pa je tako na ključnoj poziciji srednjeg vanjskog, nakon što se Ante Pavlak ozlijedio, poveo samo jednog igrača – Davidovića. Umjesto da potraži zamjenu ili pozove, primjerice, Josipa Perića, koji se reprezentacije, kao još nekolicina igrača, odrekao preko noći bježeći od Ivice Obrvana, Smajlagić je krenuo grlom u jagode.

Na koncu priopćenje Rukometnog saveza BiH baš i ne djeluje kao "sporazumni razlaz" jer u njemu jasno stoji:

- Zajedničkom analizom s gospodinom Smajlagićem ustvrdili smo da nam se mišljenja o projektu buduće reprezentacije razlikuju te zbog različitog pogleda na napredak razvoja rukometa i same reprezentacije dogovoreno je da je najbolje da se ugovor sporazumno raskine. Koristimo prigodu zahvaliti gospodinu Smajlagiću na predanom i odgovornom radu. Važno je napomenuti da se gospodin Smajlagić iznimno korektno ponio u pregovorima oko raskida ugovora s Rukometnim savezom BiH te se odrekao dijela pripadajućih primanja koja je imao po ugovoru - priopćeno je iz krovne kuće bh. rukometa.

Valja svakako kazati da je Smajlagić uspješno startao u vođenju reprezentacije BiH. Reprezentaciju je preuzeo u trenutku kada je imala dva poraza, a zatim je pobjedama protiv Kosova - dva puta te Slovenije i Crne Gore kao drugu iz skupine uspio odvesti na Europsko prvenstvo. Što se poslije događalo, teško je objasniti. Uslijedila su četiri teška poraza u pripremama za Europsko prvenstvo, a potom još tri na natjecanju najboljih reprezentacija Staroga Kontinenta.

Novo ime čim prije

Poslije razlaza sa Smajlagićem Rukometni savez BiH mora potražiti novog izbornika. Jasno, nakon iskustava sa Smajlagićem i Obrvanom, prije toga s Bilalom Šumanom i Draganom Markovićem, poželjan izbornik je domaći trener, pa taman forsirao i staromodan rukomet, kako se izrazio izvrsni vratar B. Burić. Vremena nema jer već u svibnju (od 8. do 12.) slijedi doigravanje protiv Portugala za odlazak na Svjetsko rukometno prvenstvo. S obzirom na nastup Portugalaca na Europskom prvenstvu, izgledi bh. vrste nisu veliki. Međutim, da bi pratio igrače, izbornik se mora čim prije odrediti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije