MARLJIVO UČIO

Kanadski izbornik poznaje Hrvatsku, sin mu je bio u Dinamu! "Talentiran je, zna zabiti gol"

Nick Robert Dasović
08.04.2022.
u 13:20

Nick Robert Dasović (53), nekadašnji nogometaš hrvatskog porijekla rođen u Vancouveru, legenda je kanadskog nogometa. Sa 63 odigrane utakmice za kanadsku reprezentaciju između 1993. i 2004. godine s Milanom Borjanom dijeli deseto mjesto na listi igrača s najviše nastupa. Nick je stoga 2011. godine primljen u Kuću slavnih kanadskog nogometa.

Nickovi roditelji Marko i Dragica su Ličani, iz Perušića, odnosno Kose, pa Nick naravno ima i hrvatsko državljanstvo. Nick se 1989. godine okušao i u Dinamu. Sjeća se kako je kod pokojnoga Kužea igrao za drugu momčad plavih, a kada je Kuže postao trener prve momčadi, vodio ga je 1990. godine na sjevernoameričku turneju. U toj sezoni upisao je i jedan službeni nastup za Dinamo, u utakmici Kupa protiv Borca iz Bosanskog Šamca.

Nick se rado sjeća epizode u Hrvatskoj, premda se ovdje nije naigrao.

– Okušao sam se i u Segesti, te u NK Zagreb, kada je 1991. pod vodstvom Ive Šuška ušao u prvu jugoslavensku ligu. No, nisam se naigrao. Znam da zvuči kao opravdanje, ali zaista me unazadila teška ozljeda gležnja – kaže nam Dasović.

storyeditor/2022-04-07/dasovich1.jpg | Autor : REUTERS Foto: REUTERS Nick Dasovich

Karijeru je nakon odlaska iz Hrvatske gradio u nekoliko kanadskih klubova, okušao se kratko u Francuskoj i Švedskoj, a kultni status stekao je u škotskom klubu St. Johnstone za koji je nastupao od 1996. do 2002. godine.

Nick Dasović svojedobno je bio izbornik kanadskih reprezentacija do 20 i do 23 godine, u vrijeme izbornika Dalea Mitchella bio je asistent u A selekciji, a danas je trener u drugoj momčadi Vancouver Whitecapsa. Naravno da Dasović u malom prstu ima kanadsku reprezentaciju, drugoga suparnika Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Treniram izbornikovog sina

No, krenimo od poznanstva s kanadskim izbornikom, Englezom Johnom Herdmanom. On je, naime, izjavio kako je njegov sin 17-godišnji Jay svojedobno trenirao u jednom od hrvatskih klubova. Znate li nešto u tome?, pitali smo Nicka.

– Pretpostavljam da je bio u Dinamu (iako u Dinamu o tome nema pisanoga traga, nap.a.), kao što je i moj sin Lucas 2019. godine u Dinamu proveo nekoliko tjedana. Ne na probi, ne s ambicijom da bi ostao u Dinamu, nego da kao mladi nogometaš upozna način rada u europskom klubu. Obojica, Jay Herdman i moj Lucas, danas igraju kod mene, za Whitecaps u razvojnoj ligi za mlade igrače koja se zove NexPro – kaže Nick.

I, kakav je nogometaš Jay Herdman i poznajete li mu oca? Je li vas ikada, kao sinova trenera, pitao išta o njemu?

– Jay je talentiran nogometaš, tehnički dobar, igra na pozicijama osmice i desetke, borac je, zna zabiti gol. A otac? Ne, nikada me nije nazvao. On je korektan, pravi profesionalac, zna kako stvari funkcioniraju u nogometu. Uostalom, on ima svoj posao u Savezu, i ne miješa se u moj – dodaje Nick.

A kakav je kao izbornik?

– Rijedak je primjer da izbornik ženske reprezentacije, s kojom je bio uspješan (ima dvije bronce s Olimpijskih igara, nap.a.), u istom stilu nastavi i s muškom vrstom. John je veliki radnik, jako voli svoje igrače, kao i oni njega, od reprezentacije je stvorio veliku obitelj. Takav pristup donio mu je veliku odanost igrača i ovaj povijesni uspjeh.

Jeste li emotivno više vezani uz Hrvatsku ili za Kanadu? Pitamo zbog skoroga međusobnog susreta tih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu.

– To su me odmah nakon ždrijeba već pitali ovdje – kaže Nick i nastavlja:

– Volio bih da obje reprezentacije prođu skupinu. U Kanadi sam rođen, tu sam se ostvario kao nogometaš, poslije i kao trener. No, istodobno sam i Hrvat, jako vezan za domovinu svojih roditelja, volim doći u Hrvatsku, tu imam puno prijatelja. Kada je Hrvatska 2018. godine osvajala srebro u Rusiji, sve sam utakmice gledao u Hrvatskom kulturnom centru u Vancouveru. Navijali smo, veselili smo se.

Pa biste li onda, kao navijač Hrvatske, pomogli Daliću s informacijama o kanadskoj reprezentaciji?

– Ma što ću ja Daliću pomagati, pa on Kanadu već sad poznaje bolje od mene! U današnje vrijeme, kada su začas dostupne informacije o svakoj momčadi i svakome igraču, nema potrebe za takvom vrstom pomoći – odgovara Dasović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije