Analiza

Kapural i BK Grude obilježili 2015. u boćanju

29.12.2015.
u 07:25

Ove godine kvaliteta se stacionirala u Bekiji. Grude su ugodno iznenadile, najprije osvajanjem naslova prvaka ispred Bure

Izreka – tko bi gore, sad je dole, primjenjiva je na bh. boćanje. Ne tako davno, prije nepunih 10-ak godina boćanje je bilo među vodećim sportovima u BiH. Podsjećamo, Metkovac Markica Dodig, višestruki prvak Europe i Svijeta u dva navrata, 2005. i 2007., proglašavan je najboljim sportašem BiH! Učestala priznanja su stizala reprezentaciji, pa izborniku Jakovu Lončaru... Uspjesi su ovom sportu podarili takav rejting da se govorilo i o izgradnji boćarskih terena uz pojedine škole, prvenstveno u Bosni, kako bi dostigla svjetsku razinu koju je tada imala Hercegovina.

Neiskorištena prilika

Taj povoljan trenutak nije iskorišten, Markica Dodig je nakon skoro desetogodišnje vladavine počeo je gubiti na eksplozivnosti, a njegovim silaskom sa scene te sve tanjom riznicom, boćanje je počelo gubiti na prestižu. Najbolji igrači zbog nestašice novca u klubovima i za najminimalnije troškove sele u Hrvatsku. U takvoj situaciji u šetnji između Ljubuškog, Gruda i Posušja, ove godine kvaliteta se stacionirala u središtu Bekije. Grude su ugodno iznenadile najprije osvajanjem naslova prvaka ispred Bure koja se smatrala prvim favoritom, a zatim su u svoje riznice upravo pobjedom nad Posušacima pospremili i trofej kupa. I to nije sve, u Grudama su završila i četiri od pet pojedinačnih naslova prvaka BiH. Samo jedan naslov "ukrao" im je Čitlučanin u dresu Ljubuškog, Ante Juka - Biba.

Istaknuo se Kapural

Od 20 pojedinačnih medalja u pet odigranih disciplina, skoro polovica – osam, završilo je u riznicama Gruđana. Pri tome se posebice iskazao Stipe Kapural, koji se uz tri naslova prvaka okitio jednom broncom. Pojedinačni prvaci BiH u boćanju, po disciplinama, par: 1. Damir Brzica/Stipe Kapural (Grude 2), 2. Goran Jurić/Ivan Milas (Grude 3), 3. Nedjeljko Grbavac/Ante Juka (Ljubuški 3). Pojedinac klasično: 1. Goran Jurić (Grude), 2. David Zelić (Ljubuški) 3. Mića Ilić (Čapljina). Bliženje i izbijanje u krug: 1. Ante Juka (Ljubuški) 2. Marinko Grubišić (Bura) 3. Stipe Papural (Grude). Precizno izbijanje: 1. Stipe Kapural (Grude), 2. Goran Jurić (Grude), 3. Marko Bušić (Sveti Stipan). Brzinsko izbijanje: 1. Stipe Kapural (Grude), 2. Franjo Sušić (Dračevo) 3. Nikola Mikulić (Ljubuški). Uglavnom, trofeji i kvaliteta u 2015. stacionirali su se u Grudama, a kuda i kako dalje, treba odlučiti boćarska organizacija koja se u zadnju sezonu-dvije zbog neodlaska na Svjetsko prvenstvo u Argentinu, prošle, te juniorski SP u Maroko, ove godine nije iskazala.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?