Premijer liga BiH

Najzanimljivija sezona bh. lige i pored mrlja

23.05.2017.
u 10:24

Premijer liga nije na razini, pa ni na tragu nekog srednjeg razreda europskog nogometa. Sigurno je kako će proći još vremena prije nego bh. nogomet uopće dođe blizu te razine. Pesimisti će kazati kako nikada neće doći taj dan, ali najveći broj onih koji nogomet u BiH žive svaki dan kao nogometaši, čelnici klubova i nogometnih saveza, navijači ili novinari se najvećim djelom ne slažu s tim. Svi oni redom bi željeli da bh. nogomet doživi svjetlije dane, pogotovu na međunarodnoj sceni.

Dug proces

Jedna nogometna sezona je relativno dug proces. Teško nam je shvatiti kako se tolika bura digne nakon jedne utakmice nekog prvenstvenog kola, a do toga trenutka kao da je sve bilo u najboljem redu. Novi sustav natjecanja nije potpuni promašaj iz više razloga. Dapače, donio je neke dobre stvari. Donio je uzbuđenje u borbi za prvaka i u borbi za ostanak. Prijašnji format Premijer lige BiH je jednostavno bio manje rezultatski zanimljiv. Sportska javnost je na krivom tragu ukoliko misli kako će se nakon samo jedne sezone novog sustava natjecanja nogometna slika u potpunosti promijeniti. To je proces koji će potrajati neko vrijeme. U Premijer ligi BiH i dalje igraju manje - više isti nogometaši, i dalje klubovi imaju lošu infrastrukturu, još uvijek svi muku muče s financijama, još nitko sustavno ne stvara kvalitetu u domaćem omladinskom pogonu. Jedina je razlika u tome što manje klubova igra natjecanje, za nijansu je više jačih utakmica. U drugoj fazi prvenstva sve više klubova se mora boriti “za nešto”, bilo da je to naslov prvaka, izlazak u Europu ili ostanak u ligi.

Zeničani prozvali rivale

Ipak, ovaj sustav natjecanja izbacio je na vidjelo neke nedostatke koje ima bh. nogomet. Konkretno, sudačka organizacija nije dorasla ni tako slaboj razini nogometa kakva se igra u Premijer ligi. Najveću su vatru zato “pojeli” suci, ali jednaku odgovornost imaju i čelnici sudačke organizacije. Ova sezona ima mrlja. Pogrešaka je bilo, ali to ne znači kako je prvenstvo neregularno. Na kraju, apsurdnu poruku poslali su mediji, koji su naglasili kako se Sarajevo ponijelo viteški protiv Želje, udaljlo ga pobjedom od naslova. Kao društvo smo ‘u banani’ kada nam i pobjeda u sportskom nadmetanju protiv najvećeg rivala sama po sebi nije cilj vrijedan borbe. Možda se s tim ne slažu najvatreniji navijači Čelika, koji su na svojoj tribini prozvali sarajevske rivale s transparentom “Zapeše Bošnje protiv komše, Sarajevo = Kockasto bijeli”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije