Nakon što su potopili islandski Breidablik sa 6:2

Ništa još nije gotovo, ali se Zrinjskom smiješi grupna faza u Europi

11.08.2023.
u 20:00

Napravio je Zrinjski vrhunski posao protiv Breidablika. Slavili su Mostarci rezultatom 6:2, ukupni dojam pokvarila su dva primljena gola u drugom dijelu, ali, u svakom slučaju, ako to i nije bila najbolja izvedba Plemića u Europi, onda je svakako najvažnija pobjeda do sada.

Pred vratima raja

Novom pobjedom Zrinjski je došao pred vrata raja. Mostarci su praktički već jednom nogom u grupnoj fazi europskog natjecanja. Ako Zrinjski i potvrdi u uzvratu prolazak protiv Breidablika, tada će u džepu najmanje imati grupnu fazu Konferencijske lige. Naravno, ništa nije gotovo, ali Zrinjski ima priliku kakva se ranije nije pružila ni jednom drugom klubu. U play-offu Europske lige Zrinjski bi igrao utakmice s austrijskim LASK-om, a ako bi Mostarci uspjeli napraviti iznenađenje protiv toga protivnika, tek bi to bio uspjeh. Plasman u Europsku ligu donio bi znatno veći novac u klupsku blagajnu nego igranje Konferencijske lige, ali i u slučaju ispadanja od LASK-a scenarij za Plemiće bio bi jako dobar, gotovo kao da nisu ništa ni izgubili. Naravno, jače europsko natjecanje donosi i nominalno veći novac za Zrinjski. Primjerice, igranje grupne faze Europske lige donosi minimalno 3,6 milijuna eura, pobjede u tom natjecanju donose 630.000, a neodlučeni ishodi 210.000 eura. U Konferencijskoj ligi iznosi su nešto slabiji. Plasman u skupine donosi 3,3 milijuna eura, pobjeda 550.000, a remi 165.000 eura. Bez obzira na sve, ako Zrinjski izbori bilo koju grupnu fazu u Europi, zaradit će za bh. prilike nestvaran novac.

Ipak, glupo bi, prije svega, bilo spremati ražanj dok je zec još uvijek u šumi. Zrinjski tek treba u uzvratu potvrditi kako je kvalitetnija momčad. Realno, u europskom nogometu događala su se i veća iznenađenja od toga da jedna momčad stigne zaostatak od 4 gola razlike... Dva gola koja je Breidablik zabio Zrinjskom treneru Krunoslavu Renduliću mogu doći kao prikriveni blagoslov. Mnogo će lakše nakon pada u drugom dijelu ove utakmice zadržati ozbiljnost u momčadi nego da je ostalo 6:0...

- Bio sam presretan nakon prvog dijela jer igrači su zaslužili peticu za prvo poluvrijeme, ali u drugom poluvremenu smo izgubili s 1:2, i to s igračem više, a to sebi ozbiljne momčadi jednostavno ne smiju dopustiti. Drugo poluvrijeme ne može zaslužiti prolaznu ocjenu s naše strane... Ali kada sve oduzmeš i zbrojiš, možemo biti zadovoljni. Nikome nije lako zabiti 6 golova, pogotovo na ovoj razini, gdje su ti protivnici sve prvaci svojih država. Da nam je netko rekao prije utakmice da ćemo pobijediti s 4 gola razlike, sigurno bismo prihvatili, međutim, kako su se stvari odvijale, moglo je biti uvjerljivije. Moramo biti zadovoljni pobjedom, ali drugi dio utakmice poziva na oprez. Ozbiljna momčad ne može si dopustiti da primi dva gola s igračem više. Idemo s lijepom prednosti, ali da je gotovo, nije... - realan je nakon susreta bio trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Inače, ako Zrinjski uspije izboriti grupnu fazu europskog natjecanja, trener Rendulić će se potvrditi kao najuspješniji trener u povijesti Zrinjskog. Rendulić je kao trener prvi s mostarskim klubom osvojio dvostruku krunu, a sada je Zrinjski doveo u situaciju da postane prvi bh. klub koji će igrati grupnu fazu nekog europskog natjecanja. Koliko god ti uspjesi gledani kroz prizmu europskog nogometa i nisu nešto značajni, oni su, ako gledamo kroz prizmu bh. nogometa, vrhunski.

- Priželjkivali smo da budemo prvi klub iz BiH koji će izboriti plasman u skupine i veliki korak je napravljen. Prvo poluvrijeme dvomeča dobili smo uvjerljivo, sada je ostalo drugo. Bit će nam otežan posao jer se igra na umjetnoj travi, a nemamo iskustva na njoj. No, treba se adaptirati. U svakom slučaju, ne idemo se braniti, nego aktivnom igrom izboriti prolaz - dodao je, među ostalim, Rendulić.

Rendulić je sve iznenadio i otvorenom, napadačkom postavom. Od prve minute krenuli su Kiš i Bilbija, na krilu je bio Malekinušić. Svi ti igrači su mnogostruko vratili pruženo povjerenje. Rendulić nam nije izravno rekao čime se vodio kada je sastavljao početnu postavu, ali je jasno bilo kako je takav izbor igrača i otvoren stav bio rezultat skautiranja mana protivnika. Kvalitete Bilbije, pa i Kiša svima su u Zrinjskom poznate, njih dvojica su zabijali i asistirali. Ipak, konačno je eksplodirao i često osporavani Malekinušić koji je bio strijelac dvaju golova.

Nametnuo se i Malekinušić

- On je mjesto u postavi zaslužio radom na treningu. Uvijek radi maksimalno. Kada kucate na neka vrata, onda će vam se ona i otvoriti, ako ne kucate, sigurno neće - znakovit je bio trener Rendulić dok je govorio o krilnom igraču Plemića.

Treneru Zrinjskom preostaje posložiti glave igrača do uzvrata. Opet će imati mir. Zrinjski ni ovoga vikenda neće igrati u prvenstvu. Rendulić je još samo napomenuo kako će u uzvratu njegova momčad ići na pobjedu, a da će im svojevrsni izazov biti umjetna podloga na kojoj igra momčad s Islanda. Nogometaši Zrinjskog bili su zadovoljni. Nakon utakmice bilo je i onih koji su bili vidno nesretni zbog dva primljena gola, što je realno malo pokvarilo dojam. Ipak, kada su se smirile emocije, jasno je bilo koliko je to bila važna pobjeda za Mostarce.

- Velika pobjeda za nas. Prvo poluvrijeme je gotovo. Sjajno smo otvorili utakmicu i prvo poluvrijeme savršeno. Na 6:0 nismo se opustili, ali oni su dobra momčad i iskoristili su naše pogreške. Kažem, opet, 6:2 je i zadovoljni smo - kazao je nakon utakmice kapetan Zrinjskog Nemanja Bilbija okupljenim novinarima.

Slično je razmišljao i Tomislav Kiš, strijelac dvaju golova protiv Breidablika.

- Prvo poluvrijeme bilo je učinkovito s naše strane, kontrolirali smo utakmicu. U drugom smo primili dva gola nepotrebno. Dobar je ovo rezultat, ali još ništa nije gotovo. Treba se spremiti i probati pobijediti i u uzvratu - kazao je Kiš.

U Zrinjskom sada situaciji moraju pristupiti trezveno. Zrinjski ima veliku priliku, ali u mislima mora imati i slabu igru u drugom poluvremenu spomenute utakmice. Europske utakmice najbolje pokazuju koliko se toga može okrenuti u kratkom vremenu. Ipak, Mostarci imaju sve u svojim rukama i nemaju potrebe previše ni respektirati protivnika, nego opet pokazati kako su bolja momčad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije