Antikorupcijski tim

Početak borbe s korupcijom

01.03.2018.
u 07:00

Sukladno odluci Izvršnog odbora o formiranju Antikorupcijskoga tima Nogometnog saveza BiH, održana je prva - konstituirajuća sjednica toga tijela. Na sjednici je usvojen poslovnik o radu Antikorupcijskoga tima, a koji će u idućem razdoblju poduzimati sve mjere u okviru svoje nadležnosti u cilju sprečavanja manipulacija rezultatima nogometnih utakmica, kao i prevencije protiv koruptivnih djelatnosti. Tim će poduzeti sve aktivnosti koje su predviđene propisanim poslovnikom o radu u cilju transparentnosti nogometnih organizacija. Prema planu daljnjih aktivnosti, Antikorupcijski tim će ostvariti aktivnu suradnju s istim tijelima koja funkcioniraju u savezima pod okriljem UEFA-e, a na kraju je usvojen i prijedlog kojim će taj tim pristupiti izradi strategije u borbi protiv korupcije u bh. nogometu, stoji u priopćenju koje je osvanulo na stranici bh. kuće nogometa. Objašnjenje razloga osnivanja Antikorupcijskoga tima zatražili smo od Adnana Džemidžića, izvršnog direktora za administraciju NS BiH, koji tvrdi kako se Povjerenstvo formiralo na zahtjev Izvršnog odbora te kako je riječ o ad hoc povjerenstvu koje će, u ovisnosti o događanjima, imati svoje sastanke.

- Povjerenstvo je osnovano iz potrebe, a osim suradnje s UEFA-om, što je osnovna namjena, ono će, u ovisnosti o događanjima, procijeniti kada se trebaju okupiti. Istraživat će sve anomalije u bh. nogometu na osnovi prijava i nitko neće biti pošteđen, od sudaca, pa sve do igrača i klubova - tvrdi Džemidžić, dodajući kako je osnivanje jednog ovakvog povjerenstva bilo itekako nužno te kako dokazuje nastojanja NS BiH da ima što regularnije prvenstveno.

- Članovi Povjerenstva su se na prvom sastanku upoznali i razmijenili iskustva, a prva faza njihova djelovanja bit će izrada strategije za borbu protiv korupcije. To će obuhvaćati sve segmente nogometa u BiH jer širok je spektar njihova djelovanja - tvrdi Džemidžić.

Prije nekoliko dana UEFA je izrazila sumnju kako je 6 utakmica, koje su prošle sezone odigrane u BiH (nije preciziran stupanj natjecanja), sumnjivo zbog visokih uplata na rezultate tih utakmica. Navodno su u kladionicama u Aziji uplaćivani veliki iznosi novca na prijelaze iz “keca” u “dvicu” i obrnuto, na kojima je kladioničarska kvota i najveća, pa je UEFA izrazila sumnju. Prošle godine, također, bili smo svjedoci kako je jedan samozvani menadžer pokušao potkupiti vratara Olimpica Dejana Bandovića, ali, osim nekoliko dana pisanja o toj temi, ništa konkretno nije se dogodilo.

Pokrenuti se s mrtve točke

Nadajmo se kako će jedno ovakvo povjerenstvo u kojem, navodno, sjede dobro provjereni ljudi s potrebnim znanjem, pokrenuti stvari s mrtve tačke jer je javna tajna kako se u svim stupnjevima bh. nogometa događaju čudne stvari, počevši od sudaca, koji iz samo njima znanih razloga dijele nepravdu, do dogovora između klubova tri za tri, te puštanja i kupnji utakmica. Do sada, međutim, ništa nije dokazano, a posao spomenutog povjerenstva neće biti samo sprečavanje namještanja, već i otkrivanje imena onih koji sudjeluju u takvim radnjama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije