U posljednje četiri i pol godine na užarenoj klupi u Gabeli izmijenjalo se čak osam trenera

Pred Adžemom je nimalo lak zadatak - popraviti krvnu sliku anemičnog GOŠK-a

storyeditor/2024-02-15/gosk.png
16.02.2024.
u 18:32

Almir Adžem, bivši nogometaš sarajevskog Željezničara i donedavni trener federalnog prvoligaša Goražda, upravo je sjeo na, slobodno se može reći, užarenu klupu premijerligaša GOŠK-a iz Gabele. Kažemo - užarenu jer se u posljednje četiri i pol godine na njoj izmijenjalo čak osam trenera iz BiH i Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Misao o povratku

Podsjećamo, nakon ispadanja GOŠK-a iz "premijere" u sezoni 2018./2019., na klupi "Trojanaca" promijenila se cijela trenerska plejada. S obzirom na to da je u posljednjoj premijerligaškoj sezoni na klupi bilo također prometno, moglo bi se reći da je to samo nastavak tradicije. Uglavnom, "Trojanci" su odmah po ispadanju, u sljedeću, 2019./2020. sezonu krenuli s mišlju o povratku.

Na klupu je sjeo Nenad Gagro, nije krenulo kako se očekivalo pa je nakon samo pola godine ovaj mladi trener "abdicirao", a iz Banje Luke 29. listopada te godine stiže poznato nogometno ime Vukašin Vule Trivunović. Uz "pomoć" korone, jer se na proljeće nije igralo, Trivunović je trajao do 23. kolovoza 2020. godine.

Vule je ostao upamćen po navici da pripremne utakmice igra protiv najjačih klubova pa su nakon poraza od jakih igrači GOŠK-a naviknuti gubiti tako nastavili i u prvenstvu. Za spas premijerligaških ambicija GOŠK-a iz Istre je doveden čuveni Igor Pamić koji, i kad gubi, nije gubio nadu o plasmanu u Premijer ligu BiH. Njegove "snove" prekinula je Uprava "Trojanaca" pa je na tri posljednje utakmice ekipu vodio Zlatko Kojić, šef omladinskog pogona, kao privremeno rješenje.

Za drugi dio sezone, u kojem se trebalo boriti za opstanak, a ne za prvo mjesto, angažiran je Ivan Bubalo. U nastavku se momčad stabilizirala, osiguran je opstanak, a Gabeljani su u sljedeću sezonu krenuli s istim ambicijama - Premijer liga. Nije išlo kako treba, lebdeći između ambicija i rezultata Bubalo je na "vatrama" Podavale izdržao nešto dulje od godinu dana, do 22. ožujka 2022. godine.

Sljedeći na redu bio je Dženan Hošić, koji na jug Hercegovine, kao i Adžem, stiže poslije trenerskog angažmana u Goraždu. Međutim, kako Hošića nisu ljubili rezultati, zabilježen je rekordno kratak boravak jednog trenera u Gabeli od 28. ožujka do 5. svibnja 2022. Tek što je proslavio Praznik rada, Hošić je zbog u tom trenutku već nedostižnog cilja spakirao kofere i vratio se u Sarajevo.

Iz sedmog pokušaja GOŠK je našao čovjeka koji će ispuniti cilj, izboriti plasman u Premijer ligu. Na Podavalu stiže ambiciozni Denis Ćorić s kojim su "Trojanci" u idućoj sezoni ostvarili željeno - plasirali se u elitu. Taj uspjeh postignut je u prvom redu zahvaljujući odličnoj jeseni, kada je u 15 utakmica ostvareno 14 pobjeda. Na proljeće je "mašinerija" počela klapati, ali konkurencije nije bilo pa se GOŠK konačno našao u najvišem rangu. Ćorićeva nevolja bila je u tome što je momčad nastavila s praksom iz proljetnog, a ne jesenskog dijela pobjedničke sezone, više se gubilo nego dobivalo i tako je i njegov fitilj dogorio nakon poraza od Veleža od 0:4 u Gabeli. Kao čovjek koji će uvesti reda u anemičnu ekipu angažiran je Toni Karačić.

On je završnicu sezone odradio prema očekivanju - s dvama porazima i dvjema pobjedama, uz jedan remi. Ali, ne lezi vraže, umjesto da nastave s rezultatima iz posljednje utakmice prvoga dijela sezone i pobjede protiv Želje u Gabeli, tijekom priprema zaredali su se porazi 0:1 Široki Brijeg pa 0:3 Šibenik, zatim 0:0 protiv hrvatskog četvrtoligaša Posedarja na pripremama u Zadru. Zadobivene navike nastavljene su na Memorijalu Andrije Ankovića kada GOŠK prvu utakmicu od Jadrana PL gubi glatko s 0:3, bez udarca u okvir vrata?!

Slijedio je poraz u utakmici za treće mjesto od Sutjeske iz Nikšića (2:5). Kad se mislilo da će se serija poraza prekinuti, na stadionu Pod borićima u Bihaću uslijedio je potop. GOŠK ekipi koja se okupila koji dan prije odigrati utakmicu osmine finala nije uspio zatresti mrežu, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Domaćin je slavio s 4:2, nakon čega je bilo samo pitanje trenutka kada će se GOŠK i Toni Karačić "sporazumno" rastati.

Zanimljivo, sa šest trenera GOŠK se "sporazumno rastao", samo je bilo problema s Pamićem kojem se dopalo u Hercegovini. Što reći poslije svega, nego da je potez Uprave bio logičan, premda nitko o Karačiću nije prozborio riječi zamjerke. "Trojancima" je hitno trebao novi trener da razdrma anemičnu momčad.

Posve logičan potez

Potez je posve logičan premda će mnogi reći - opet morao otići trener. Što drugo Uprava može napraviti nego mijenjati trenera, promjena 25 igrača je neizvediva. Uglavnom, na vrelu trenersku klupu GOŠK-a sjeo je čovjek od kojeg se očekuje da igrače probudi iz letargije. Ekipa GOŠK-a takva je da se glas s klupe mora čuti, u protivnome, slijede laganice i pacerski golovi. Dakle, na Adžemu je da se prihvati čaja od kadulje za čišćenje grla i zategne glasnice, u protivnome – zna se što slijedi.

Jer prvi je ispit već sutra (subota) kada u nastavku premijerligaške sezone u 19. kolu GOŠK u Konjicu gostuje kod ekipe Igmana (13 sati).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije