svjetsko prvenstvo

Sve o hrvatskim protivnicima: Ni moćni gauči nisu nepobjedivi

01.12.2017.
u 19:02

Hrvatska će na Svjetskom prvenstvu igrati u skupini D protiv Argentine, Islanda i Nigerije

ARGENTINA - Strašni su, ali i Hrvatska je

Lipanj 1994. Kiša je pljuštala nad Zagrebom a na Maksimir su istrčali Argentinci predvođeni Diegom Armandom Maradonom. Bila je to 12. utakmica Hrvatske, a na stadionu je bilo 50.000 gledatelja. Uoči utakmice Maradona je imao dvije želje. Posjetiti grob Dražena Petrovića i dobiti njegov dres. Obje želje mu je ispunila Draženova majka Biserka. Nakon te utakmice Maradona je odigrao još samo dvije utakmice za Argentinu, obje na SP-u u SAD-u i zbog dopinga je morao završiti karijeru. S tribina Maksimira za vrijeme te utakmice odzvanjalo je: "Batistuta Gabrijele za tebe je Šuker Pele". Poslije toga protiv Argentine su igrali još tri puta, dvaput izgubili, a pobijedili ih u Baselu u ožujku 2006. Bila je to prva utakmica Luke Modrića za Hrvatsku. 

S igračima kao Lionel Messi, Ángel Di María, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Lucas Biglia, Éver Banega nacija računa samo na zlato, koje čekaju od Meksika 1986.

Izbornik im je Jorge Sampaoli, koji je u anale ušao sa sjajnim citatom o posjedu lopte. Kao izbornik Čilea izgubio je u Montevideu od Urugvaja 3-0 iako je njegova momčad imala posjed lopte 73 posto. Komentirajući taj bizaran statistički podatak, Sampaoli je usporedio nogomet s osvajanjem žene u baru.

"Jedne sam večeri otišao u bar. Cijelu sam noć razgovarao sa zgodnom djevojkom, smijali smo se, flertovali, platio sam joj nekoliko pića. Oko pet sati ujutro u bar je ušao neki frajer, zgrabio tu djevojku i odveo je u WC. Vodili su ljubav i i ona je otišla s njim. No, to nije važno jer sam ja imao veći posjed tijekom večeri," rekao je Sampaoli.

U HNL-u je igralo 16 Argentinaca, a prvi je stigao Diego Goyoaga. Igrao je u najboljoj generaciji Varteksa u povijesti, koja je pukom nesrećom u posljednjem kolu u Splitu ostala bez naslova. 

ISLAND - S njima imaju nerješenih računa

Više od 10 posto Islanđana otišlo je na Euro u Francusku prošlog ljeta navijati za svoju momčad. Vjerojatno će tako biti i u Rusiji jer Islanđani prvi put igraju na Mundijalu. Prije samo 10-ak godina bili su 108. reprezentacija svijeta, i uglavnom se na njih gledalo kao momčad na kojoj se može popraviti gol-razlika.

Hrvatska je preko njih izborila SP 2014. u Brazilu, no otad s njima baš nemaju lijepa iskustva. Evo, u ovim kvalifikacijima su bili bolji od Hrvatske, a na Islandu su ih pobijedili 1-0. Tu je i Gylfi Sigurdsson čije ime i prezime u Splitu svi znaju. Posebno Dante Stipica, kojemu je u kvalifikacijama za Europsku ligu islandski veznjak dao gol s 40-ak metara.

Od početka ovog tisućljeća Islanđani su izgradili više od 100 igrališta, nogomet se ne igra više ljeti, a njihovi reprezentativci više ne igraju u domaćoj ligi nego su svi stranci. Island je i država s najmanje stanovnika, koja se plasirala na SP. Ukupno ih je 335.000, a imaju samo 20.000 registriranih igrača.

Puno su uložili u stručnjake, na 500 stanovnika dolazi jedan trener s Uefinom licencijom. Englezi, primjerice, imaju licenciranog trenera na svakih 10.000 stanovnika.

Izbornik je Heimir Hallgrimsson. Nikad nije bio neki igrač, pa je zato zarađivao novac na drugi način. Tijekom igračke karijere bio je i zubar. Tim se poslom povremeno bavio sve do prošlog ljeta kada je od pomoćnika napredovao na mjesto izbornika.

Hallgrimsson je izuzetno zanimljiv tip. Island nekoć nije imao tako brojne, bučne i vjerne navijače kao danas. A sve to promijenio je današnji izbornik.

- Kad sam 2011. postao pomoćnikom gotovo uopće nismo imali navijače. Otišao sam u pub u Reykjaviku gdje se okupljaju te sam im rekao da ću im dolaziti uoči svake utakmice i izlagati im kako ćemo igrati i zašto. Na prvu utakmicu protiv Farskih otoka došlo ih je 12, no danas je stadion raspordan kad igra reprezentacija. A ja i danas odlazim u taj pub - kaže Hallgrimson.

Gylfi Sigurdsson danas je poznato ime u Hrvatskoj, posebno u Splitu. Njegovo ime u prijevodu znači 'kralj mora'. Stoga onda i ne čudi da ima veliki udio u ribarskoj tvrtki 'Lotna ehf'. Kad završi nogometnu karijeru neće se morati brinuti za mirovinu. Premda igrač kojeg je Everton platio 50 milijuna eura baš i nema problema s novce.

Nikad nijedan Islanđanin nije igrao u HNL-u, no zato je u drugom smjeru otišlo dosta hrvatskih nogometaša. I plaće su odlične, od tri do 10 tisuća eura.

NIGERIJA - Najgori izbor iz četvrtog šešira

Okocha, Finidi, Babangida, Babayaro, Kanu... Da, to su Nigerijci koje zna i površni nogometni fanatik. No znači li vam išta ime Samuel Okwaraji? Naime, riječ je prvom strancu u povijesti Dinama. Kao siromašan dječak otišao je u Italiju, upisao nogometnu školu i studij prava. Prošao je školu Rome, a paralelno završio studij prava. Izravno s Olimpica došao je u Dinamo gdje je postao prvi stranac sa službenim nastupom za 'modre'. Zabio je tri gola Budućnosti iz Hodošana, ali upisao je samo jedan prvenstveni dvoboj pri kraju sezone 1985/86, u pobjedi protiv Prištine 4:3. Trener je bio Ćiro Blažević.

Dvije godine poslije zaigrao je za Nigeriju protiv Angole. U 77. minuti se srušio, a stadion u Lagosu zanijemio. Nažalost, srce nije izdržalo i preminuo je s 25 godina, kao diplomirani pravnik. U domovini ga nisu zaboravili. Ispred nacionalnog stadiona je njegov spomenik, a stadion u rodnom Orluu nosi njegovo ime.

- Bio je dobar tehničar, ali mu je stalno bilo zima, uvijek se toplo odijevao - prisjetio se Marko Mlinarić.

Izbornik im je Gernot Rohr, koji je u Bordeauxu dvije godine igrao s braćom Vujović, Zlatkom i Zoranom. Najkontroverzniji igrač je golman Vincent Enyeama, kažu najbolji afrički golman. S Enyimbom je dvaput osvajao afričku Ligu prvaka, a u igru bi ulazio samo za penale. Od reprezentacije se oprostio 2015. no novi izbornik ga je nagovorio da brani u Rusiji. U Francuskoj je u Liile bio bez gola 11 utakmica zaredom, odnosno 1062 minuta i 114 minuta mu je nedostajalo da skine rekord iz 1993. Gaëtana Huarda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije