Zürich: Švicarska - BiH (20:30)

Švicarska će pokazati pravu snagu ekipe Meše Baždarevića

29.03.2016.
u 07:00

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine spremna je za večerašnji meč s reprezentacijom Švicarske u Zürich. Prvo okupljanje reprezentacije BiH u ovoj godini donijelo je i prvu pobjedu, koja je izborena nad reprezentacijom Luksemburga, a izabranici Mehmeda Baždarevića danas su na novom ispitu, puno težem nego u petak.

Novo poglavlje

Ovo okupljanje je s puno novih igrača na širem popisu i bez nekoliko do sada standardnih Zmajeva, ali otvara novo poglavlje u nogometnoj povijesti Nogometnog saveza BiH. Nakon neuspjeha u doigravanju za nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj i uoči početka novog ciklusa kvalifikacija za iduće Svjetsko prvenstvo, svlačionica Zmajeva zrači optimizmom i puno je mirnija atmosfera. Gužva oko prošlog Mundijala je zaboravljena, a novi igrači unose osvježenje među Zmajeve.
Izbornik Mehmed Baždarević se opredijelio za 25 igrača koji trenutačno nastupaju u europskim i bh. timovima. Okosnica tima je i dalje mundijalska, ali priliku dobivaju i tri debitanta: Mateo Sušić, Haris Duljević i Daniel Graovac. Na listi Baždarevića je još pet imena koja nisu trenutačno dobila poziv, zbog viših razloga. U Luksemburgu je stručni stožer pokazao “hrabrost” s novom startnom postavom, a večeras ćemo vidjeti kako će Baždarević početi meč s mnogo jačim suparnikom. U svakom slučaju, ništa se ne prepušta slučaju.
Večerašnji protivnik Zmajeva je, kako rekosmo, puno bolja ekipa nego što su Luksemburžani, momčad koja se respektira u europskim nogometnim krugovima. Protivnik Zmajevima je i njihov izbornik, nekadašnja zvijezda FK Sarajeva Vladimir Petković, koji će, sigurno je, postaviti bolju igru nego izbornik Luksemburga. Petković nije slučajno tražio igrati s mundijalskim Zmajevima, jer odlično poznaje bh. nogomet, ali i stil igre koji gaji Mehmed Baždarević. Od ovog susreta oba stručnjaka puno očekuju, a brojni navijači bosanskohercegovačke reprezentacije, koji su pristigli u Zürich, već su se udomaćili i također puno očekuju od večerašnjeg susreta.
Ova dva okupljanja reprezentacije, nakon eliminacije od Irske, nude nova nadanja, ali za neke analitičare ove utakmice nemaju natjecateljski značaj. Ipak, treba znati da reprezentativci moraju igrati maksimalno i shvatiti važnost kao da se igra za bodove, utakmice donose rejting na FIFA ljestvici i sredstva Nogometnom savezu BiH. Pored toga Zmajevima nedostaju susreti za uigravanja, trebaju pobjede za samopouzdanje koje je izgubljeno u studenskim utakmicama doigravanja.

Pobjeda - dodatna snaga

Što mogu uraditi Džeko i suigrači večeras u Zürichu, veliko je pitanje, jer u petak nije puno toga viđeno osim rutinske igre koja je donijela sigurnu pobjedu. Nova pobjeda donijela bi dodatnu snagu, ali i znatno bi popravila atmosferu u svlačionici i pokazala bi koliko je dobar planirani put stručnog stožera. Zmajevima večeras treba dobra igra i da bi nastavili slijed rezultata koje su odigrali u posljednjih 6 utakmica, BiH – Andora 3:0, BiH – Wales 2:0, Cipar – BiH 2:3, BiH – Irska 1:1, Irska – BiH 2:0 i Luksemburg - BiH 0:3. - Zadovoljan sam novim licima u našoj reprezentaciji, iako su očekivanja znatno veća, zadovoljan sam u cjelini onim što sam vidio i što su oni pokazali, ohrabruje izjava Baždarevića o debitantima u redovima reprezentacije BiH. Nogometaši BiH će do rujna, početka kvalifikacija za SP 2018. u Rusiji, odigrati još nekoliko prijateljskih utakmica. Zmajevi će prvo 29. svibnja, u St. Gallenu, igrati protiv Španjolske, a od 3. do 7. lipnja sudjelovati na turniru “Kirin kup” u Japanu, na kojem će uz domaćina nastupati još reprezentacije Bugarske i Danske. U Japan će Baždarević povesti vrstu koja bi trebala nastupati u kvalifikacijskim utakmicama za nastup u Rusiji. On će ponovno pozvati i neke od igrača koji su već igrali za BiH, ali danas nisu među kandidatima za nastupe. Oni će morati popraviti svoju formu u klubovima i najaviti svoju želju nastupiti u Japanu i kvalifikacijskim utakmicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije