pad italije

Talijani nakon šoka: Navijat ćemo za Hrvatsku zbog Perišića i Brozovića

19.11.2017.
u 21:52

Talijani su razočarani i ljuti i naprosto ne mogu vjerovati da neće u lipnju moći pratiti svoju “squadru” u Rusiji

Neki ih vole, a neki ne vole talijanski stil nogometne igre baziran na taktici. Mnogi nisu ljubitelji catenaccia, ali i jednima i drugima će nedostajati jer su naši susjedi jednostavno jedan od neizostavnih dijelova Mundijala. Barem su bili posljednjih 60 godina. A u Rusiji ih neće biti, prvi put nakon 1958. i SP-a u Švedskoj, koja ih je, koje li slučajnosti, izbacila u ovogodišnjem baražu.

U srijedu, baš kad je stigla vijest da je izbornik Gian Piero Ventura dobio otkaz, uz otpremninu od 800 tisuća eura (što je više i od astronomskih 720.000 eura otpremnine našeg Ante Čačića), prošetali smo se središtem Milana, gdje se dva dana prije igrala odlučujuća utakmica pred 70.000 gledatelja na San Siru u kojoj Talijani nisu uspjeli slomiti čvrste Skandinavce. A Talijani su razočarani i ljuti i naprosto ne mogu vjerovati da neće u lipnju moći pratiti svoju “squadru” u Rusiji.

– Apokalipsa! Ovo je definitivno kraj priče o velikoj Italiji koja je do sada bila svjetska nogometna velesila. Evo, baš danas 60 milijuna Talijana slavi otkaz izborniku Venturi koji nas nije odveo na prvenstvo. Ja mislim da reprezentaciju treba preuzeti Carlo Ancelloti i da će on kao iskusan i trofejan trener opet napraviti veliku, “grande” Italiju – u jednom dahu nam govori Matteo Curci (28), konobar u bistrou Vechia Brera u blizini milanske Scale.

Veliki je navijač milanskog Intera i štovatelj naših reprezentativaca u tom klubu Ivana Perišića i Marcela Brozovića.

– Perišić je fenomenalan, jedan je od najboljih igrača u Seriji A, a svakako fizički najspremniji. Jako ga volim, eto, baš sam prije tri dana kupio njegov dres. Imate odličnu reprezentaciju – Modrić, Rakitić, Kalinić, Vida, vratar Subašić... Razbili ste Grke i mogli biste daleko dogurati u Rusiji. Svakako ću, kad već nema Italije, uz Argentinu navijati i za Hrvatsku – kaže Curci.

Nogomet je na “Čizmi“ više od sporta, kako i ne bi bio kad su Talijani osvojili četiri naslova svjetskih prvaka, prema čemu su uz Brazil s pet i Njemačku s četiri naslova, najuspješniji na svijetu, a ukupno su na Mundijalu nastupili 18 puta (nisu se kvalificirali 1958., a na prvi SP u Urugvaju 1930. nisu došli). Toliko je puta do sada nastupala još samo Njemačka (1930. nisu stigli, 1950. im je zabranjen nastup), a jedino je Brazil igrao na baš svim svjetskim prvenstvima.

Hrvati mogu jako daleko

– Odakle ste, samo da niste Šveđanin! – odgovara protupitanjem gospodin Pino na naše pitanje o ispadanju Italije.

– Aha, Hrvatska! Perišić! Veliki sam navijač Intera i cijenim Perišića i Brozovića. A naši dečki stvarno su razočarali. Od početka je to bilo loše, izbornik je postavio krivi sustav, a time su došli i loši rezultati. Eto, meni je 57 godina, a sad sam i ja doživio da Italiju neću gledati na Svjetskom prvenstvu. Vrlo loš osjećaj – kaže.

Nakon nekoliko dana u kojima su s naslovnica vrištali apeli poput “Katastrofa”, “Kraj” ili “Primite se posla” uz prigodnu sliku lopate i riganja vatre na sada već bivšeg izbornika Venturu (69), najstarijeg u povijesti, ali i predsjednika saveza Carla Tavecchija (74), od kojeg javnost također traži ostavku, talijanski su mediji počeli tražiti novog izbornika Azzurra kojeg bi savez trebao imenovati već u ponedjeljak. I u tome koga vide kao spasitelja prilično su složni.

Ancelotti ili Conte

– Carlo Ancelotti. Talijanski trofejni stručnjak koji je s Milanom i Real Madridom osvojio tri naslova europskog prvaka s 58 godina čini se kao idealno rješenje za preporod posrnulih Azzurra. I trenutačno je slobodan budući da je nedavno dobio otkaz u Bayernu, a čak je, prema pisanju uglednog talijanskog sportskog dnevnika La gazetta dello sport, prije mjesec dana bio kandidat i za preuzimanje naše reprezentacije. U međuvremenu je Zlatko Dalić nakon pobjede nad Ukrajinom glatko eliminirao Grke i odveo nas na peto Svjetsko nogometno prvenstvo, a Ancellotija u kontekstu Hrvatske više nitko ne spominje.

Iako se ta priča činila nemoguća i prije toga, jer Ancelotti je vrlo skup, a znamo da predsjednik HNS-a Davor Šuker i njegova ekipa na čelu s Dinamovim savjetnikom koji vuče konce iz sjene, nisu baš široke ruke, osim kad je trebalo podebljati ugovor bivšem izborniku Čačiću. Ali to je već druga priča, iako slična kao u Italiji. I tamo predsjednik saveza nije omiljena persona i optužuju ga da je za izbornika postavio svog prijatelja, koji prije reprezentacije nije vodio veliki klub. I doživio je debakl.

– Trebaju otići svi, ne samo izbornik. Predsjednik saveza je kod nas politička funkcija, a kako nije bio uspješan, trebao bi dati ostavku – govori nam Francesco Quarti (29), dok peglom prelazi preko naljepnica, slovnih znakova na dresu talijanske reprezentacije u nogometnoj trgovini Football team podno velebne katedrale Duomo.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije