Tasovčići

Teren dobio umjetnu travu, ali granulat će pričekati suho vrijeme

17.11.2021.
u 20:42

Red kiše, red radova, moglo bi se reći za posao postavljanja umjetne trave na nogometni kamp i trening centar u Tasovčićima pokraj Čapljine. Za one koji budu čitali ove retke, a ne poznaju stanje stvari, buduća nogometna oaza je i doslovce pokraj Čapljine, jer ih dijeli samo na tom dijelu razuđena Neretva i ništa drugo, piše Večernji list BiH. 

Iskoristili smo, tako je ispalo, zadnji lijep dan kako bismo porazgovarali o radovima na polaganju umjetne trave. Teren je dobio zeleni tepih, a radnici tvrtke “Sport United” iz Sarajeva koja s kompanijom “Pejkom” iz Beograda, voditelja posla, radi na postavljanju umjetne trave, upravo su, uvjetno kazano, završavali ocrtavanje.

Ocrtavanje terena

Govoreći o trenutačnim radovima Benjamin Čamur, djelatnik tvrtke “Sport United”, kaže:

- U završnoj smo fazi projekta postavljanja umjetne trave. Baš ste nas zatekli na ocrtavanju i umetanju linije peteraca, šesnaesteraca, centra itd. Malo nas je vrijeme ometalo, ali ipak idemo nekom planiranom dinamikom. Nakon ovoga ostaje nam još posipanje materijala preko 200 tona sitnog kvarca i gume. To je sitni granulat koji će držati ovu travu od bure i od kiše. Guma ide da prilikom padova amortizira udarce kod igrača, obrazlaže Čamur, te pojašnjava:

- Veliki je ovo stadion, projekt nije baš tako zahtjevan, ali treba malo više vremena, lijepog vremena. Uopće nije težak posao, zanimljiv je. Ovo je posao gdje vi vidite rezultat svoga rada - kaže Benjamin te na upit koje su dimenzije terena naglašava da je teren 100x64 metra.

Na upit o čvrstoći podloge na koju se lijepe linije koje ocrtavaju šesnaesterac, Čamur ističe:

- Ljepilo je dvokomponentno, više se na ovom mjestu sigurno ne može odvojiti kada se zalijepi. Hvata za pola sata, zato kad ga razmažemo, brzo moramo raditi. Temperatura nam danas odgovora, završit ćemo ovaj dio posla, a onda preostaje posipanje materijala - kazao je.

Vrijeme pravi probleme

- Uz teren u Čapljini, uradili smo 15 stadiona, ostalo nam je još par, ali vrijeme nam baš ne dopušta, jer ovo je posao gdje se može raditi samo kad je suho i sunčano te kad je pogodna temperatura. Ustvari, temperatura nije toliko važna koliko je važno da vrijeme bude suho, kaže Benjamin, te na upit hoće li se u dogledno vrijeme uspjeti završiti teren, kako bi čim prije mogao poslužiti svrsi, nastavlja:

- Mi se nadamo, sada nam preostaje samo posipanje materijala, nekih dvjesto tona, to nam je posao od pet do sedam dana. Tu nam treba dobro vrijeme, da jedno deset dana stalno grije sunce, i povoljna temperatura. Gledat ćemo što prije završiti, ali ne bilo kako nego po propisu - konstatira Čamur.

Radnici koji rade na postavljanju trave zanimali su se za vremenske prilike zbog završetka posla. Imajući u vidu dio godine u kojem se ovaj dio posla obavlja, očito je kako će se morati sačekati prvi snjegovi na Veležu i bura. Do tada će, očito je, preostali dio posla na terenu, poput posipanja materijala, morati sačekati neke bolje vremenske prilike.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije