Povijesni atletski uspjeh

Tisuće Kakanjaca i Zeničana na nogama pratilo pohod Tuke na svjetsku broncu

26.08.2015.
u 06:30

Taktika Amela Tuke i sada se prepričava u zeničkim ljetnim baštama, gdje vlada velika euforija nakon bronce sa SP-a

Amel Tuka u karijeri progresivno postiže dobre rezultate. Izgleda kako je bilo samo pitanje vremena osvajanje medalje s velikog natjecanja. Osobni rekordi a 800 metara: 1:42.51, 400 metara: 47.19 metara.

Osvijene medalje (800 metara) aSvjetsko prvenstvo, Peking (bronca); Europsko prvenstvo U-23, Tampere - bronca; Balkanska prvenstva, Eskišehir 2012. zlato, Stara Zagora 2013. (srebro), Pitești 2014. 800 metara (bronza) - Balkansko prvenstvo, Istanbul 2015. - zlato. Najbolji bh. atletičer Amel Tuka uspio je u svojoj namjeri i donosi nam prvu veliku medalju sa Svjetskog prvenstva.

Trema

Finale utrke na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu na glavnom gradskom trgu u Zenici zajedno je pratilo nekoliko tisuća Zeničana, koji su došli da proslave sjajan rezultat Amela Tuke i njegovo osvajanje prve medalje za BiH na svečanosti koja je okupila osam najboljih u svijetu.Prvi je utisak kako je na okupljanju trema obuzela brojne poštovatelje bh. rekordera, ali kada je utrka krenula teško je bilo kontrolirati osjećaje i gledalište ispred gradskog displaya je planulo. Sreća na licima brojnih Zeničana najbolje pokazuje koliko ih je obradovalo 3. mjesto i brončana medalja sa Svjetskog prvenstva. Tuka je trčao za njih, za sve nas.

Oni koji su priželjkivali i bolji rezultat nego 1:46.30 moraju se suočiti sa činjenicom kako ova disciplina nije samo trčanje nego ima i izrazito taktičku mudrost, koju je ovdje pokazao glavni favorit David Lekuta Rudisha, krenuvši slabim tempom u kojem je prvih 400 metara bilo tek za 54 sekunde, da bi na kraju on slavio. - Sjajno, ovo je vrh za naš sport. Treći u svijetu, pa, to je ogroman uspjeh, čestitam mu od srca, pokazao je da možemo i da imamo kvaliteta za vrhunske rezultate", oduševljeno je nakon utrke kazala nam Aida Kalušić, košarkaška reprezentativka BiH i kapitenica ŽKK Čelik.

Čestitao gradonačelnik

Brojni Amelovi prijatelji i "raja sa fakulteta" nisu krili oduševljenje plasmanom i medaljom u koju je utkan ogroman rad i treninzi. Jedan od onih koji se godinama 'bori' za što bolje radne uvjete zeničkih sportaša, nekada i sam atletičar, a danas pomoćnik gradonačenika, Zijad Softić, nije krio svoje zadovoljstvo odličnim rezultatom.

- Ovo se moralo dogoditi, da naši sportaši bljesnu na svjetskoj sceni. Nama u Zenici je posebno drago zato što smo duži niz godina svjesno izdvajali za sportsku infrastrukturu, a treneri su radili svoj posao. Zenica je mala atletska sredina, a eto imalo smo dva sportaša na Svjetskom prvenstvu. Čestitam Amelu na velikoj medalji, kao i Aliću i Mešiću, jer su se plasirali na Svjetsko prvenstvo, među najbolje na svijetu, kazao nam je Softić. Grad Zenica je uspjeh Tuke dočekao na nogama na glavnom trgu i zatim u baštama, gdje se još uvijek analizira taktika najboljih svjetskih trkača na 800 metara. Slično je ozračje bilo i u Tukinom rodnom gradu Kaknju, gdje su brojni obožavatelji pratili utrku u živo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije