Kvalifikacije za SP: Grčka - BiH (20.45)

U dvobojima Grčke i BiH još uvijek traje “era Zmajeva”

13.11.2016.
u 08:00

Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine večeras na stadionu Karaiskakis u Ateni igraju jednu od važnijih utakmica u okviru kvalifikacijskoga ciklusa za nastup na Svjetskom prvenstvu koje se igra 2018. godine u Rusiji. Protivnik im je Grčka koja, kao i Zmajevi, ima namjeru domoći se drugoga mjesta s kojeg bi otišla u doigravanje i vidirala putovnice za Moskvu.

Taktika za neugodne Grke

Za važnu utakmicu s Grčkom izbornik Mehmed Baždarević okupio je svoj tim prije 7 dana u Trening centru NS BiH u Zenici, gdje je sa stručnim stožerom pripremio taktiku s kojom očekuje barem ponoviti rezultat iz listopada 2012. godine kada su Zmajevi igrali neriješeno u Ateni. Doduše, cijelo vrijeme se provlačila i misao da se iz Grčke mogu vratiti s cijelim plijenom i pobjedom koja bi Mešin tim na tablici izjednačila s današnjim domaćinima, a reprezentacija BiH bi došla u bolju poziciji igranjem uzvrata u Zenici. Ono što svi ljubitelji sporta priželjkuju je dobra igra Zmajeva koji će imati i potporu s tribina od neke dvije tisuće navijača iz cijelog svijeta. Ali, nisu samo navijači uz bh. reprezentaciju u Ateni, uz Zmajeve i izaslanstvo NS BiH je i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Dušan Bajević koji ima što reći čelnicima bh. reprezentacije. Kapetan Edin Džeko je najzanimljivija ličnost u sportskim medijima Grčke. Da je tako, pokazuje i opširan intervju s bh. kapetanom, koji je objavljen u grčkom izdanju magazina “FourFourTwo”. - Reprezentaciju BiH ne činim samo ja, ni jedan igrač ne može sam nositi cijeli tim. Reprezentacija smo svi mi i fokusirani smo na kolektiv jer samo tako možemo parirati ostalim reprezentacijama. Reprezentacija Grčka je ozbiljan tim i bit će teško, ali i mi smo kvalitetni te smo došli u Atenu to i dokazati. Iskreno mi je žao što protiv nas neće igrati Manolas. On je važan igrač za Romu, ali i za Grčku i znam o kakvom je defanzivcu riječ. Ja sam kriv što se ozlijedio, ali, srećom, oporavak ide dobro. Nadam se da će se što prije potpuno oporaviti, vratiti u formu i u tim Rome, kazao je Džeko. O pogreškama koje mogu odlučiti susret treba razmišljati, ovo je utakmica od iznimne važnosti za obje ekipe.

Domaćin pod pritiskom

Reprezentacija Grčke je, pripremajući se za ovu utakmicu, kao domaćin izgubila prijateljski susret s reprezentacijom Bjelorusije i večeras će biti pod pritiskom s obzirom na to da igra pred svojom publikom. Zmajevi su u nešto boljoj poziciji jer istog protivnika trebaju dočekati u Zenici i možda tada riješiti dvojbe o kvalifikacijama ili doigravanju. Belgijanci su pokazali da su prvi favorit skupine i da su najbliže prvom mjestu, ali do kraja kvalifikacijskoga ciklusa još je dugo. Izgledi BiH za Rusiju temelje se na sve boljoj igri igrača u klupskim okvirima, koja bi se morala pokazati na reprezentativnoj razini. Snaga grčkog tima je u kompaktnosti i čvrstini obrane, ali i ogromnoj ljubavi prema grčkom dresu. Grci su do sada u 3 susreta primili 1 pogodak, ali večeras im dolaze vrsni europski golgeteri Džeko i Ibišević, dok u domaćim redovima neće biti Konstantinosa Manolasa. U dosadašnjim susretima, od 7 utakmica, statistika je na strani Grčke, ali u posljednje tri utakmice Grčka nije dobila Zmajeve. Zadnji put Grci su slavili u kvalifikacijama za Euro 2008., nakon čega nastupa “era Zmajeva”, a vjerujemo da će se taj niz nastaviti i večeras kada će “nas i Grka na stadionu Georgios Karaiskakis u Pireju biti 30.000”. Bilo koji rezultat može samo pokazati da “nije gotovo kada je gotovo, nego je gotovo kada je gotovo”, a gotovo je kada si prvi u skupini. Za sada su gotove samo tri utakmice. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije