NOVOSTI

Uefa donijela velike promjene u Ligi nacija. Ovo su potencijalni protivnici Hrvatske i BiH u novom izdanju

hrvatska
Marko Lukunic/PIXSELL
05.12.2023.
u 08:20

Za razliku od dosadašnjeg formata Lige nacija u najjačoj ligi A, iz koje je samo po jedna reprezentacija iz svake skupine prolazila u završnicu, od idućeg će izdanja dvije reprezentacije iz svake skupine proći u daljnji dio natjecanja

Uefa je objavila bitne informacije za svoje drugo natjecanje reprezentacija – Ligu nacija. Nova, četvrta sezona igrat će se u drugom dijelu 2024. te u prvom dijelu 2025. godine, a najvažnije su novosti zanimljive promjene u formatu natjecanja.

Za razliku od dosadašnjeg formata Lige nacija u najjačoj ligi A, iz koje je samo po jedna reprezentacija iz svake skupine prolazila u završnicu, od idućeg će izdanja dvije reprezentacije iz svake skupine proći u daljnji dio natjecanja. To ujedno znači i da nokaut-faza više neće sadržavati samo polufinale i finale, već i fazu četvrtfinala, koja će se igrati na dvije utakmice, a bolje rangirana momčad bit će domaćin u uzvratnom susretu. 

Utakmice grupne faze igrat će se u rujnu, listopadu i studenome 2024. godine, četvrtfinalne utakmice na rasporedu će biti između 17. i 25. ožujka 2025. godine, a Final Four završnica s polufinalom i finalom tri mjeseca kasnije, od 2. do 10. lipnja.

Naime, Hrvatska je doprvak posljednjeg izdanja Lige nacija nakon što je osvojila skupinu s Francuskom, Danskom i Austrijom, potom svladala Nizozemsku u polufinalu te tijesno izgubila od prvaka Španjolske u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca. Taj plasman Hrvatsku, s ostalim sudionicima tog Final Foura, Španjolskom, Nizozemskom i Italijom, stavlja u prvu jakosnu skupinu lige A. 

U drugoj su jakosnoj skupini najjačeg društva Lige nacija Portugal, Belgija, Danska i Mađarska, u trećoj su Njemačka, Francuska, Švicarska i Poljska, a u četvrtoj Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska i Izrael. Ždrijeb će se održati 8. veljače 2024. godine u Parizu.

Prema rasporedu ovih jakosnih skupina, trenutačnim vrijednostima reprezentacija i njihovu rangu na Fifinoj ljestvici, za Hrvatsku bi u ovom scenariju najlakša bila skupina s Mađarskom, Poljskom i Izraelom, a najzahtjevnija s Portugalom, Francuskom i Srbijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije