počinje 6. rujna 2018.

Uefa potvrdila Ligu nacija! Ovo su konačna pravila i format

22.09.2017.
u 21:07

Izvršni odbor Uefe je potvrdio konačna pravila i format Lige nacija, novog Uefinog natjecanja koje će početi 6. rujna 2018. godine u Rusiji. Uefina Liga nacija je projekt koji je zamišljan kao zamjena za većinu prijateljskih utakmica, a koja će reprezentacijama omogućiti jače utakmice u kojima će se natjecati s podjednako snažnim momčadima. Natjecanje će biti podijeljeno u četiri lige (A-B-C-D), a svaka liga bit će podijeljena na četiri skupine od po tri ili četiri reprezentacije, piše Goal. 

U natjecanju će sudjelovati svih 55 momčadi pod okriljem Uefe , a bit će podijeljene u ligama ovisno o Uefinom nakon završetka europskog dijela kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. godine. Liga A uključivat će najboljih 12 reprezentacija Europe, sljedećih 12 najboljih će biti smješteno u Ligi B, 15 u Ligi C, a preostalih 16 u Ligi D. Lige A i B će imati četiri grupe s po tri momčadi, Liga C jednu grupu od tri momčadi i tri grupe s četiri momčadi, a Liga D četiri skupine s četiri momčadi.

Igrat će se domaće i gostujuće utakmice između rujna i studenog 2018. godine, a pobjednici skupina (B-D) izborit će promociju u viši rang natjecanja, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama (A-C) ispasti u niži rang. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnicu odnosno Final Four koji će se održati u  lipnju 2019.

Ovo će ići na ruku reprezentacijama srednjeg i najnižeg renkinga kojima će biti lakše izboriti plasman na Euro. Do sada su imali problem da u kvalifikacijskim skupinama igraju protiv barem dvije reprezentacije značajno jače od sebe, a sada će u Ligi nacija igrati protiv ekipa iz svog ranga te će u konačnici jedna izboriti plasman na Euro.

Dodajmo i da će na Euru 2020. godine igrati 24 momčadi, ako i do sada, a kvalifikacije će krenuti u ožujku (u ovom slučaju u ožujku 2019. godine. Niti jedna momčad neće se kvalificirati kao domaćin, jer će 13 zemalja ugostiti prvenstvo. Momčadi će u kvalifikacijama biti podijeljena u deset grupa od po pet ili pest momčadi, a prve dvije iz svake skupine će u glavni turnir. Preostala četiri mjesta će biti popunjena play-offom u kojemu će igrati pobjednici 16 skupina Lige nacija. Ako se pobjednik neke od skupina ranije kvalificira na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj momčad u ligi.

Prema sadašnjim koeficijentima na osnovu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ovako bi izgledale skupine. 

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Rusija, Hrvatska i Island

Liga B: Wales, Nizozemska, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Mađarska

Liga C: Slovenija, Albanija, Češka, Rumunjska, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Cipar, Estonija, Azerbajdžan

Liga D: Litva, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora,  Kosovo, San Marino i Gibraltar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije