državna stvar

Srbija Brozovima ne želi dati ništa od bogatog Titova nasljedstva

'A portrait of Yugoslav President Josip Broz Tito dated April 1967.'
Foto: Arhiva VL
1/6
20.01.2012.
u 11:00

Među predmetima su i sablje sa zlatnim koricama, satovi, zlatnici, slike, fotografije, sve povijesne važnosti

Beogradska priča o sudskom sporu i podjeli imovine nasljednicima Josipa Broza Tita ipak neće ići tako brzo, a prema svemu sudeći, niti lako i jednostavno. Naime, zahtjev Jovanke Broz upućen Muzeju povijesti Jugoslavije, a u kojem je tražila da se sudu dostavi popis Titove imovine, još nije ispoštovan a pitanje je i kada će biti.

Muzej je beogradskim Novostima uputio dopis da dokumentacija još nije poslana sudu kao i da se još ne zna kada će biti poslana, što je jedan od preduvjeta da se spor uopće može riješiti. U dopisu Muzeja navodi se da nije određen rok za dostavu odgovora, te da je riječ o predmetima koji su u vlasništvu Republike Srbije.

Povijesna važnost

Ističu i da se Muzej, u skladu sa zakonom, obratio Republičkom javnom pravobraniteljstvu radi dobivanja stava o daljem postupanju u postupku.

"Muzej će nakon dobivenog mišljenja odgovoriti na zahtjeve suda u mjeri u kojoj je to moguće i izvedivo, s obzirom na opseg tražene dokumentacije", navodi se dopisu Muzeja, koji nije odgovorio koliko je ta dokumentacija velika i što sve sadrži.

– Očigledno da je počela opstrukcija podjele Brozove imovine. Mislim da je glavni problem utvrditi gdje su Titove stvari i koliko je toga pokradeno. A kad se to utvrdi, lako ćemo se dogovoriti što je od Srbije, a što od nasljednika. Ne može maršalova filatelistička zbirka, jedna od najvrednijih u svijetu, ili njegov cigaretnik biti državni - rekao je beogradski odvjetnik Goran Petronijević koji zastupa unuka Jošku Broza.

Nejasno mu je i kako to da se nigdje ne navodi nijedna nekretnina koju je Tito ostavio svojim nasljednicima, kada se zna da je u svakoj od bivših jugoslavenskih republika imao barem dvije-tri nekretnine koje su mu darovane. Dodao je da je Tito bio iznimna povijesna ličnost te i da tako treba gledati svaki predmet njegove ostavštine.

– Svaka stvar koja je bila njegovo vlasništvo ima povijesnu vrijednost – rekao je Petronijević. U nekim prijašnjim izjavama pravnih zastupnika Jovanke Broz u popisima darova koje je dobivao Tito tijekom godina spominjan je nakit, garderoba, 6000 knjiga iz rezidencije, negativi i slajdovi, 2225 albuma i registara s fotografijama nastalim između 1948. do 1966. i od 1967. do 1979. godine... Koliki je popis i što se sve zapravo unutra može naći može se samo nagađati s obzirom na brojna Titova putovanja svijetom i još brojnije posjete svjetskih državnika bivšoj Jugoslaviji tijekom 35 godina Brozove vladavine.

Neprocjenjivo

Imovina je pobrojena na 379 stranica i sadrži tisuće predmeta različite vrijednosti, i to od simbolične pa do onih neprocjenjive vrijednosti, poput nekih koje je primio na dar. Među njima spominju se i kozačka sablja sa zlatnim koricama optočenim dijamantima, tuareška vladarska sablja iz 17. stoljeća ručne izrade sa zlatnim koricama i dragim kamenjem, satovi, umjetničke slike...

Spominje se i 2055 malih zlatnika s likom Franza, 608 velikih zlatnika s likom Franza, nekoliko zlatnika srpskog podrijetla, 1683 različita komada novca... Prema samo ovome dijelu nabrojene ostavštine Josipa Broza Tita, radi se o iznimno vrijednoj i važnoj imovini. Stručnjaci ističu da je sada posao odvjetnika Titovih nasljednika da napokon dođu do pravih popisa imovine, ali i da istraže gdje su "nestale" nekretnine i slične stvari za koje su svi znali da postoje a koje se sada nigdje više ne spominju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije