MEHMEDOVIĆ:

Srbija i dalje ima teritorijalne pretenzije prema BiH

15.08.2012.
u 14:56

- Neka se okanu Bosne i Hercegovine, dalje ruke od Bosne i Hercegovine, jer znaju koliko su Bosnaci i Hercegovci spremni da brane ovu državu - kazao je Mehmedović.

Na \"Istoku ništa novo\", kazao je Agenciji FENA poslanik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović upitan da prokomentira nedavnu izjavu predsjednika Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića koji je Republiku Srpsku nazvao državom.

- Znači da teritorijalne pretenzije Srbije prema Bosni i Hercegovini ne prestaju. Zapravo mijenjaju se samo akteri, a politička ideja ostaje i dalje na snazi, a to je da se zapravo dio Bosne i Hercegovine pripoji Srbiji - ističe Mehmedović.

Upitan da li bi zbog ovakvih i sličnih istupa, trebalo održati sjednicu Zastupničkog doma državnog parlamenta, odgovorio je da ne misli kako treba voditi bilo kakvu parlamentarnu raspravu, „nego treba samo poručiti gospodi da ono što nisu mogli ostvariti kao ratni cilj neće ni političkim sredstvima“.

- Prema tome, neka se okanu Bosne i Hercegovine, dalje ruke od Bosne i Hercegovine, jer znaju koliko su Bosnaci i Hercegovci spremni da brane ovu državu - kazao je Mehmedović.

Na Stefanovićevu izjavu reagirao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović koji je uputio otvoreno pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije Nebojši Stefanoviću u kojem navodi da je neprijatno iznenađen činjenicom da je Stefanović, tumačeći radni sastanak s predsjedavajućim entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem, bosanskohercegovačkom entitetu koji se zove Republika Srpska u više navrata javno dodijelio atribut „država“.

Ključne riječi

Komentara 5

UG
ugljesa
17:35 15.08.2012.

Srbija nema pretenzija prema Bosni i Hercegovini. ali Srbija jeste za poštovanje Dejtonskog sporazuma bez revizija i bez pravljenja unitarne BiH gde bi moglo da se desi preglasavanje Srba.

DU
Deleted user
18:22 15.08.2012.

Ovaj Šemsudin kao da je sa jabuke pao. 60-70% stanovnika BiH ne zele BiH kao jedinstvenu drzavu, a on tupi kako su bosanci i hercegovci spremni da ju brane! Svasta rece i ostade ziv.

OB
-obrisani-
18:57 15.08.2012.

bunca jadni semso, neka gleda prema zapadu da mu sta rvatine ne otmu. srbija je dobila sto je htjela, sad sjedi i uziva a vi se glodite oko koske.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?