Okrugli stol

Stanje medija vrlo teško, a prava novinara nezaštićena

Mediji
29.06.2012.
u 15:25

Medijska situacija nije bila nikad gora, mediji se masovno gase kazao je Kajtaz

Stanje medija u Mostaru je vrlo teško, a prava novinara su nezaštićena, jedan je od zaključaka okruglog stola \"Mostarski mediji - kronika najavljene smrti\" koji se u organizaciji Udruženja BH novinari i portala StarMo.ba održao u Mostaru. \"Medijska situacija u Mostaru nije bila nikad gora. Mediji se masovno gase ili rade u niskom režimu rada, dok su prava novinara, posebice radna, na razini znanstvene fantastike\", kazao je novinar Faruk Kajtaz, jedan od uvodničara okruglog stola.

Kajtaz je podsjetio kako su Mostar i Hercegovačko - neretvanska županija prije par godina imali više televizijskih kuća koje su imale tri informativne emisije dnevno, a sada nema ni televizijskih kuća, ni informativnih emisija. \"Mostar živi u informativnoj blokadi kada su u pitanju elektronski mediji jer su praktički ugašeni i RTV Mostar, te HTV\", kazao je Kajtaz, dodavši kako je više od 100 djelatnika u tim kućama ostalo bez posla. Razloge vrlo teškog stanja u mostarskim medijima, Kajtaz vidi u ekonomskim i političkim razlozima, ali i u \"novinarskoj šutnji\" i njihovoj neorganiziranosti. \"Novinari mogu samo zajedničkim djelovanjem spriječiti samovolju u ovom medijskom prostoru, mišljenja je Kajtaz.

Novinar Ivica Šimunović u svom je uvodnom izlaganju napomenuo kako se razlog teškog stanja u mostarskim medijima, posebice javnim, može tražiti i u grantovima, kojima je vlast, kako je kazao, disciplinirala pojedine medije. \"Financiranje javnih medija kroz grantove dovelo je do toga da su javni mediji postali ovisni o volji pojedinih političkih skupina, a i od samih političkih odnosa unutar Mostara i Hercegovačko - neretvanske županije\", kazao je Šimunović, napomenuvši kako nije bilo političke volje da se sustavno pristupi rješavanje financiranja javnih medija.

\"Mediji su ovisili o grantovima i kada je nastupila finacijska kriza prvo su \'rezani\' ti grantovi, što je za posljedicu imalo gašenje medija\", ocijenio je Šimunović, dodavši kako je teškom stanju pojedinih javnih medija na području HNŽ-a pridonijela i nedefinirana vlasnička srruktura.. Generalna tajnica Udruženja \"BH novinari\" Borka Rudić u svome se obraćanju najviše osvrnula na zaštitu radno - pravnog statusa novinara s obzirom da je u Mostaru registrirano mnogo slučajeva kršenja radnih ali i ostalih prava novinara.

\"Dosta novinara su žrtve bahatih i arogantnih poslodavaca i na žalost, unatoč s različitim mehanizmima zaštite, sustav u vezi s tim sporo reagira\", kazala je Rudić, poručivši kao i Kajtaz, da novinari mogu samo zajedničkim djelovanjem spriječiti samovolju poslodavaca. U vezi s tim, na okruglom stolu pokrenute su aktivnosti na planu zaživljavanja Kluba novinara Mostara kao novog oblika organiziranja medijskih djelatnika na lokalnoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?