Čitluk

Štedite vodu da ne dođe do redukcija

Vodovod
13.08.2012.
u 09:43

Ljeti se svakodnevno u Brotnju potroši više od 18.000 prostornih metara vode, opskrbljuje se i Međugorje

Vodovod općine Čitluk zasigurno je jedan od najsloženijih vodovodnih sustava u Bosni i Hercegovini, jer se voda iz bunara priobalja rijeke Neretve u Biletići Polju u dva stupnja i s dva paralelna cjevovoda visokotlačnim električnim crpkama potiskuje u vodospremnik Jelina Glavica u Blizancima na visinsku razliku 325 metara.

Voda za život

Odatle se preko sedam crpnih postaja, četiri vodospremnika te kroz 35 km kroz kamenjar izgrađenog glavnog cjevovoda i 220-ak km lokalne vodovodne mreže šalje do svakog sela i svake kuće u Brotnju. Čitlučki vodovod izgrađen je u sklopu poznate akcije “Voda za život Brotnja”, a da bi voda došla do korisnika i naselja u rubnim dijelovima općine i na višim zonama, potrebno ju je ponegdje električnim crpkama nekoliko puta podizati na visinu od 420 pa čak i do 550 metara. Treba reći da je čitlučki Gradski vodovod građen po najsuvremenijoj tehnologiji pa je nadzor nad svim uređajima potpuno automatiziran i kompjutoriziran. Vodovodom upravlja Komunalno društvo Broćanac iz Čitluka koje skrbi o njegovu održavanju i sigurnoj opskrbi pučana i gospodarstva vodom.

Sušno razdoblje

Od Željka Dugandžića, direktora Broćanca, doznali smo da je na čitlučki Gradski vodovod instalirano više od 6000 mjernih mjesta preko kojih se vodom opskrbljuje 20.000 stanovnika čitlučke općine te rubnih dijelova Mostara, Čapljine i Ljubuškog. Zbog velikog priljeva hodočasnika u Međugorje, tijekom ljetnih mjeseci s čitlučkog se vodovoda svakodnevno opskrbljuje više od 50.000 stanovnika. Od njega smo doznali da je ovih vrućih ljetnih dana potrošnja vode osjetno povećana, pa visokotlačne crpke praktično moraju raditi danonoćno kako ne bi došla u pitanje redovita opskrba. On ističe da se u ovom sušnom razdoblju svakoga dana potroši više od 18.000 prostornih metara vode. Zbog danonoćnog rada crpki, vrlo lako bi moglo doći do kvarova na njima, što bi izazvalo nesagledive posljedice, odnosno redukcije vode.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:50 14.08.2012.

Perite se u lavoru, hladite vodu u frižideru (ne držati otvorenu pipu "da dođe hladna"), birajte štedne programe za pranje rublja, suđa, ....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?