Vukoja pojašnjava

Što znači... Blasfemija

Frano Vukoja
09.05.2013.
u 09:42

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku blasfemija je govorenje o kome ili čemu što je unaprijed prihvaćeno kao vrijednost (o Bogu, umjetnosti itd.)

Jedna osoba izrekne nešto nedolično, bogohulno, pogrdno, prljavo, a drugi prokomentira: “Čista blasfemija!“ U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića kratko stoji da je blasfemija hula, bogohuljenje, pogrda, psovanje, kletva, grdnja.

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku blasfemija je govorenje o kome ili čemu što je unaprijed prihvaćeno kao vrijednost (o Bogu, umjetnosti itd.) bez pijeteta i bez poštovanja. U svom rječniku Vladimir Anić navodi primjere: izreći blasfemiju, napraviti blasfemiju, prirediti blasfemiju.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji naglašava se da je blasfemija pogrdno, uvredljivo izražavanje o nekoj svetinji, osobito religioznoj (Bogu, svecima, Crkvi, vjerskoj dogmi i slično), bogohuljenje općenito. Blasfemija se u antičko doba kažnjavala i smrtnom kaznom. U Hrvatskoj općoj enciklopediji navodi se i to da se blasfemija okrutno kažnjavala i u srednjem vijeku. Bilo je i žigosanja, vezanja za stup srama, progona. Progona je bilo u nekim socijalističkim zemljama zbog drukčijeg mišljenja. Blasfemija se u nekim zemljama okrutno kažnjavala sve do najnovijeg doba. Pojam potječe od grčke riječi blasphemia, a znači pogrda, huljenje.

Danas ima raznih blasfemija s raznih strana, a umjesto kazni stižu - nagrade. Nepodnošljivo lako bogohuli se, vrijeđaju se nečije svetinje. Umjesto da dospiju na stup srama, neki se zahvaljujući blasfemiji uspinju na društvenoj ljestvici. Blasfemija zna biti pravi pravcati – bljaf!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?