Vukoja pojašnjava

Što znači... Održivi razvoj

Frano Vukoja
07.05.2013.
u 09:37

Pojam održivi razvoj prva je upotrijebila britanska političarka Barbara Ward 1969. godine

Stalno slušamo o održivom razvoju, ali sporo se ide od održane riječi do održivog djela.

Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji, održivi razvoj (uravnoteženi razvoj, postojani razvoj) ekonomski je razvoj koji u potpunosti uzima u obzir djelovanje ekonomskih aktivnosti na okoliš i osniva se na obnovljivim izvorima dobara. Pojam održivi razvoj prva je upotrijebila britanska političarka Barbara Ward 1969. godine, a preporučen je i uveden u praksu na Konferenciju o okolišu i razvoju UN-a u Rio de Janeiru 1992. godine.

Temeljna postavka održivog razvoja ogleda se u tome da se povećanje dobrobiti mjeri povećanjem kvalitete života pojedinca i ukupnog stanovništva, a ne povećanjem količine proizvoda ili utrošenih materijalnih dobara i energije.

No, održivi razvoj teško se održava. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji: Neusklađenost interesa i usmjerenje različitih skupina i država o prvenstvima ciljeva razvoja uzrokom je neujednačenosti razvojnih planova pojedinih zemalja, regija i kontinenata.

Manje razvijene zemlje smatraju planove održivog razvoja ograničenjima koja im nameću razvijene i tehnološki moćne zemlje, koje su svoj razvoj u prošlosti postigle upravo intenzivnim korištenjem okoliša i odlaganjem štetnog otpada. Održivi razvoj načelo je u strategiji razvoja članica UN-a, a Komisija za održivi razvoj procjenjuje napredak i daje preporuke oko toga.

BiH uz održivi razvoj nužno treba i održivi državno-pravni sustav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?