Vukoja pojašnjava

Što znači... Otvoreno društvo

Frano Vukoja
08.05.2013.
u 10:25

Pojam je nastao razvojem ideje građanske demokracije, a podrazumijeva racionalno uređenje društvenih odnosa, demokratske institucije, odgovornu i tolerantnu vlast, transparentnost

Na javnoj sceni u Bosni i Hercegovini mnogi se pozivaju na otvoreno društvo iako se sami ne pridržavaju njegovih načela. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je otvoreno društvo teorijski i filozofsko-politički koncept koji je u javnoj upotrebi afirmiran zahvaljujući djelu K. Poppera “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji” (1945.). Za razliku do zatvorenog društva, koje obilježava podčinjenost magijskim silama i provodi protekcionizam, otvoreno društvo oslobađa kritičke moći čovjeka. Otvoreno društvo bitna je oprjeka totalitarizmu i koncipirano je upravo u sučeljavanju s totalitarnim iskustvima 20. stoljeća.

Pojam je nastao razvojem ideje građanske demokracije, a podrazumijeva racionalno uređenje društvenih odnosa, demokratske institucije, odgovornu i tolerantnu vlast, transparentnost. Promiče ljudska prava i slobode, prihvaća nevladin sektor, kulturni i vjerski pluralizam. Podrazumijeva smjenu vlasti bez sile, dok se u zatvorenom društvu vlast mijenja revolucijama i državnim udarima. Promiče globalizaciju, neoliberalni kapitalizam, pogoduje bogatima, pritom izazivajući nezaposlenost i dužničko ropstvo. George Soros predsjednik je institucije „Otvoreno društvo“. Prvi su ga uveli Nizozemci još 16., Britanci u 17., a SAD u 20. stoljeću. Tranzicijski procesi odvijaju se u znaku težnje prema otvorenom društvu koje uz početne vrline ima i aktualne mane. U BiH postoje tipovi i snage koje žele ostvariti otvoreno društvo - zatvorenog tipa!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?