Vukoja pojašnjava

Što znači... Patronat

Frano Vukoja
10.05.2013.
u 10:50

Pojam dolazi od latinske riječi patromus, a znači zaštitnik

Često možemo čuti kako se puno toga na bh. političkoj i ukupnoj javnoj sceni događa pod nečijim patronatom. Prema Vladimiru Aniću patronat je pokroviteljstvo, zaštitništvo, moć i vlast patrona. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića patron je gospodar poduzeća, gazda, poslodavac, a u prenesenom smislu pokrovitelj, zaštitnik, pomagač, zagovornik, odvjetnik, branitelj. U starom Rimu postojao je patricij - pokrovitelj slobodnjaka i klijenata plebejaca, njihov zaštitnik na sudu. U srednjem vijeku patron je bio osnivač crkve, zadužbine, zaklade, beneficija i slično. Patron je i svetac koji se slavi kao zaštitnik grada, pokrajine, bratovštine, cehova, društava, svetitelj. No, prema Aniću patron je bio i stari naziv za brodovlasnika i zapovjednika broda, kao i za vlasnika ribarskog čamca ili mreža; patrun, paron, parun (Vesna Parun!). U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je u rimskom pravnom sustavu patronus causae naziv za odvjetnika. U doba renesanse, pa i kasnije, patron je bio zaštitnik umjetnika. No, patron i političar koji daje pokroviteljstvo i povlastice u zamjenu za političku podršku.

U Bosni i Hercegovini se s ovim zna “malo” i pretjerati.

Pojam dolazi od latinske riječi patromus, a znači zaštitnik. Patrona je zaštitnica, ali i ugledna, starija gospođa, a patronažna sestra brine o bolesniku u njegovu domu.

U vojnoj terminologiji patrona je kapisla kod vatrenog oružja. Pokazalo se da je u miru nečiji patronat najbolje oružje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?