Vukoja pojašnjava

Što znači... Presumpcija

Frano Vukoja
03.05.2013.
u 10:06

Pojam dolazi od latinske riječi preasumptio, preasumere, a znači unaprijed pomišljati – pre znači pred, prije, a sumere znači uzeti, misliti

Prema pravnoj presumpciji nevinosti nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno. U Anićevom rječniku stoji da je presumpcija pretpostavka, naslućivanje, predmnjeva. U pravnom smislu presumpcija je priznanje čega za pravno vjerodostojno, dok se ne dokaže protivno. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića presumpcija je pretpostavka osnovana na vjerojatnosti, vjerojatnost, predmnijevanje, nagađanje, očekivanje, naslućivanje, mogućnost, eventualnost, ali i procjenjivanje, umišljanje, uobraženje, umišljenost, uobraženost, preuzetnost, obijest, drskost, napuhanost. U pravnom pogledu presumpcija je, stoji u Klaićevom rječniku, priznanje činjenice pravno vjerodostojnom dok ne bude dokazano protivno. Presumirati znači predmnijevati, držati, uzimati kao vjerojatno, nagađati, naslućivati, uobražavati. Presumptuozan znači umišljen, uobražen, obijestan, napuhan. A ne može mu se dokazati! Pojam dolazi od latinske riječi preasumptio, preasumere, a znači unaprijed pomišljati – pre znači pred, prije, a sumere znači uzeti, misliti. One koje je pravda opekla reći će kako nema pravde na ovom svijetu, nepopravljivi optimisti kazat će kako je pravda spora, ali dostižna (nepravda je nešto brža), te da svako djelo dođe ne vidjelo. Realisti vole reći kako je pravda rastezljiv pojam. Nepodnošljivo lako presuđuje se bez suda po zakonu linča, a bude i obratno. Ponetko bude doista kriv, ali mu se ne dokaže. Presumpcije u BiH izazivaju – pretumbacije!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?