Vukoja pojašnjava

Što znači... Sinkronizirano

Frano Vukoja
14.06.2013.
u 09:42

Pojam potječe od grčke riječi sygkhronos, a znači istovremen

Čuje se kako su neki događaji u posljednje vrijeme sinkronizirani. Prema Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina sinkroniziran (sinhroniziran) je onaj koji je usklađen s kim ili čim. Sinkronizirati (sinhronizirati) znači uskladiti s vremenom, navodi se i primjer: sinkronizirati pokrete. Ovaj primjer može se odnositi i na društvenu zbilju. U filmskom žargonu sinkronizirati znači uskladiti zvuk i sliku filma, obično kad se zvuk dodaje naknadno (sinkronizirati crtani film). U nekim zemljama strani se filmovi naknadno prijevodno sinkroniziraju zamjenskim glasovima domaćih glumaca. Sinkroskop je dio uređaja za sinkronizaciju. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića sinkron je onaj koji se događa ili postoji u isto vrijeme, koji je istodoban, istovremen, sinkroničan, koji se kreće ili radi zajedno istom brzinom, ritmom. Sinkroničan je onaj koji se zbiva u isto vrijeme, suvremen, istovremen, a sinkroničnost je istodobnost, vremenska usklađenost, usporednost. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je sinkronizacija općenito vremensko usklađivanje zasebnih pojava.

Sinkronizacija kao pojam postoji u elektrotehnici, računarstvu, telekomunikacijama… Sinkronija (sinhronija) je točno podudaranje u vremenu dvaju ili više pojava. Pojam potječe od grčke riječi sygkhronos, a znači istovremen. U sportu postoji sinkronizirano plivanje. No, u političkim vodama neki dobro plivaju zahvaljujući sinkroniziranim akcijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?