Osuđenici

Strasbourg otvorio put za slobodu Make Radića

Sud
19.07.2013.
u 08:54


Čim presuda dođe u BiH, osuđenicima se mora omogućiti novo suđenje

Europski sud za ljudska prava prihvatio je žalbe Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića utvrdivši da je u njihovom slučaju pogrešno primijenjen Kazneni zakon BiH iz 2003. godine. Europski sud je istakao da je Sud BiH prekršio prava Maktoufa i Damjanovića s obzirom da su im mogle biti izrečene niže kazne da je u njihovim predmetima korišten kazneni zakon SFRJ iz 1976. godine.

Sve ponovno

“S obzirom na veliku vjerojatnost da je primjena Kaznenog zakona iz 2003. godine dovela do izricanja strožih kazni, Sud je utvrdio da im nisu bile osigurane učinkovite mjere zaštite od izricanja težih kazni”, navodi se u presudi. Ovo znači kako će se svi predmeti osuđenima za ratni zločin morati ponoviti, te kako će većina osuđenika dobiti niže kazne. Prema zakonu iz bivše države, najstroža kazna za ratni zločin je 20 godina zatvora. Ovakva presuda znači kako će se ponoviti suđenje i Marku Maki Radiću, koji u mostarskom zatvoru izdržava 21-godišnju kaznu. Njemu se sudilo čak dva puta, a njegov predmet i danas izaziva mnogo kontroverzi jer mnogi smatraju kako je Radić drakonski osuđen bez pravih dokaza. - Ova presuda znači kako će Radić imati nepravo ponavljanje procesa. Sudit će se prema zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjenja navodnog ratnog zločina. On u svakom slučaju, minimalno mora dobiti blažu kaznu od one koju sada izdržava - rekao nam je njegov odvjetnik Ragib Hadžić. On očekuje kako će presuda doći u BiH do kraja rujna, a onda država mora u najkraćem mogućem roku osigurati nova suđenja.

Vučinićevo mišljenje


S druge strane, predsjednik Žalbenog odjeljenja Suda BiH Hilmo Vučinić odlučno je odbacio mogućnost revizije presuda za ratni zločin. - To apsolutno nije točno. To se neće dogoditi. Ja sam pročitao odluku Europskog suda i ne vidim tu mogućnost. Odluka se odnosi samo na ljude koji su podnijeli žalbu kod Europskog suda. To su Maktouf i Damjanović”, rekao je Vučinić. Na cijeli slučaj su reagirali i političari. Predsjednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je zatražio ostavku predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso. I njegove kolege imaju slično mišljenje.

- Imala sam nadu da će netko u pravosudnim institucijama prihvatiti naše tvrdnje da počinitelj kaznenog djela može odgovarati samo po onom zakonu koji je važio u vrijeme izvršenja kaznenog djela - rekla je ministrica pravosuđa Republike Srpske Gorana Zlatković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?