PROGNOZA

Stvarni početak rada novog saziva Parlamenta BiH tek na proljeće

parlament bih
VL FOTO
10.10.2010.
u 09:59

I Hrvati i Srbi i Bošnjaci smatraju da ovako uređena BiH nema budućnost te je potrebno mijenjati stvari da bi se poboljšalo stanje

Konstituiranje novog saziva državnog Parlamenta moglo bi se dogoditi tek u zadnjem mjesecu ove godine, a njegov stvarni početak rada tek na proljeće iduće godine. Iako postoji zakonska obveza konstituiranja Parlamenta u roku od mjesec dana nakon potvrđivanja izbornih rezultata, neizvjesno je kada će se to uistinu i dogoditi.

Konačni rezultati

Središnje izborno povjerenstvo BiH bi do 3. studenoga trebalo objaviti konačne službene rezultate ovogodišnjih izbora. Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić kaže kako Povjerenstvo planira u idućih 10 dana okončati postupak utvrđivanja i objave rezultata, nakon čega počinje teći rok za žalbe. Cijeli proces, uključujući i razmatranje žalbi, treba biti okončan u spomenutom zakonskom roku. Ovi izbori su specifični po brojnim sumnja na regularnost, pa iz mnogih izbornih stožera dolaze zahtjevi za ponovno prebrojavanje glasova, pa čak i poništavanje izbora na određenim biračkim mjestima. Ako se takvi zahtjevi uvaže i izbori na nekim mjestima ili za neke razine vlasti budu ponovljeni, objava konačnih službenih rezultata morat će biti prolongirana, ali samo za one razine vlasti za koje se izbori na određenim mjestima ponavljaju. No, čak ako konačni rezultati izbora i budu objavljeni do 3. studenoga, upitno je kada će se održati konstituirajuće sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, kojima će predsjedati najstariji zastupnici. Ove sjednice formalno trebaju zakazati dosadašnji kolegiji oba doma, ali se prije toga zastupnici trebaju izjasniti prihvaćaju li dodijeljene im mandate. U slučaju da netko od njih odbije mandat, on se dodjeljuje idućem kandidatu sa stranačke liste.

Dogovor o koaliciji

Vjerojatno će se ove formalnosti, pa i samo konstituiranje Parlamenta BiH obaviti u zakonskom roku od 30 dana, ali stvarni početak rada nove zakonodavne vlasti morat će sačekati dogovor o formiranju vladajuće koalicije, za koji neki stranački lideri prognoziraju da će trebati i do četiri-pet mjeseci. Neki od članova odlazećeg Parlamenta BiH upozoravaju da je mnogo odluka u parlamentarnoj proceduri koje ne mogu čekati da se posloži nova vlast.

Bez zasjedanja “starih”

Bilo je prijedloga da se sazove još jedno zasjedanje “starog” saziva oba doma, kako bi se završila procedura potvrđivanja međunarodnih ugovora ili usvajanja određenih zakona o odluka. SIP je objavio da ne postoje zakonske prepreke za takav potez, ali unutar dosadašnje vladajuće koalicije nije bilo dovoljno političke volje da se zakaže još jedno zasjedanje dosadašnjeg Parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?