Sud u Kaliforniji

Sudski proces protiv OHR-a

Paddy
07.03.2013.
u 09:03

Međunarodna zajednica traži formulu za imunitet od progona

Američki državljanin Anthony Sarkis, koji je bivši savjetnik visokog međunarodnog predstavnika Paddyja Ashdowna, uspio je tužiti svoj bivši ured tražeći isplatu odštete radi otkaza koji je dobio, no nakon dva sudska stupnja prema američkim sudovima njegova je žalba odbijena. Sarkis je tužio OHR radi raskidanja ugovora i po njegovim navodima OHR mu je nudio nagodbu od 18 milijuna dolara kako bi obustavio postupak. S druge strane, u OHR-u uopće nisu željeli komentirati ovaj slučaj ne smatrajući ga ozbiljnim. “Moja glavna potraživanja od OHR-a bila su vezena uz klevete, odmazdu, prestanak radnog odnosa i raskid ugovora”, rekao je Sarkis za Večernjak. U OHR-u su samo pak na navode bivšeg kolega i zaposlenika iz Kalifornije rekli ‘no comment’.

Sud ipak prihvatio

Zanimljivo je da je sud u San Joseu prihvatio uopće raspravljati o Sarkisovoj tužbi što je bio i signal za uzbunu u OHR-u. Na kraju je sudac Ronald Whyte presudio kako ne postoje temelji navoda bivšeg savjetnika Sarkisa te je ipak priznao imunitet od progona dužnosnika OHR-a. Identično je glasila i presuda Prizivnog suda, a OHR je tijekom toga procesa zastupao bivši pravni savjetnik Ric Bainter, koji je također iz Kalifornije. Sarkisov je slučaj po nekim tumačenjima otvorio ili naznačio ozbiljnu mogućnost postojanja, makar i teorijskih izgleda za podnošenje žalbi i vođenje sudskih postupaka protiv dužnosnika OHR-a, o čemu je svoju zabrinutost iskazao i bivši američki veleposlanik u BiH Charles English čije je pismo upućeno State Departmentu objavio i Wikileaks. U međuvremenu je i američki predsjednik Barack Obama, odnosno Kongres uveli, makar kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države imunitet za dužnosnike OHR-a u BiH i misije na Kosovu kako se protiv njih ne bi vodili postupci u često vrlo prijepornim odlukama koje su predstavljale izravna kršenja ljudskih prava. 
U Sjedinjenim Državama nakon odluke vlasti da se uvede imunitet nije moguće voditi procese protiv dužnosnika OHR-a, tvrde pravni stručnjaci iz međunarodne zajednice.

Englishovo pismo

No, kako je i u pismu bivšem zamjeniku američke državne zajednice Stuartu Jonesu istaknuo veleposlanik English, pravna situacija nije posve jasna u drugim državama, naročito Europskoj uniji. Moguće je, a oko čega je pravne korake poduzeo vlasnik Zepter grupacije, a kasnije je slično najavljivao i vlasnik energetske kompanije ETF Vuk Hamović koji, također, ima sjedište u Velikoj Britaniji. 
Veleposlanik English je upozoravao i oko toga da su prijetnje oko tužbi protiv Wolfganga Petritscha upućivali i bivši vlasnici Hercegovačke banke, a sam lider Republike Srpske Milorad Dodik je već poduzeo korake kako bi se vodio postupak protiv Paddyja Ashdowna. Za sada nijedna tužba nije urodila plodom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?