Livno

Sufinanciranje prijevoza učenika SŠ u svih šest općina u županiji

Prijevoz
Željka Mihaljević
23.08.2013.
u 10:38

Ugovor potpisali resorni ministar Galić i načelnici općina u HB županiji

Vlada HBŽ-a donijela je odluku da posredstvom Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta sufinancira troškove prijevoza srednjoškolaca u svih šest općina HBŽ-a. Do sada je taj trošak bio isključivo na općinama i roditeljima.

Potpisan ugovor

Resorni ministar Petar Galić upriličio je potpisivanje ugovora s općinskim načelnicima, 300.000 maraka biti će raspoređeno na 1391 srednjoškolca, i to je prvi put u povijesti županije da Vlada sufinancira prijevoz učenika SŠ. Prvi čovjek tomislavgradske izvršne vlasti Ivan Vukadin kaže: - Ovo je jedan novi trenutak, i ja zahvaljujem Vladi HBŽ-a što je napokon počela raditi svoj posao i sufinancirati prijevoz učenika onih škola kojima je ona utemeljitelj. Inače, najskuplja učenička mjesečna karta u Tomislavgradu je bila 130 KM. Petar Galić je izrazio nadu da će ovaj potez županijske vlasti postati kontinuitet, te kazao: - Pojedine općine u županiji već imaju besplatan prijevoz, a evo ja se nadam da one koje nemaju, da će im i te kako sredstva dobro doći i da će cijena karata, ako ne bude besplatna, biti i te kako niža.

Raspodjela po općinama

Zbog slabe imovne situacije povratničkog stanovništva, te nedostatka prometne komunikacije, Općina Bosansko Grahovo bila je prisiljena osigurati besplatan prijevoz i za osnovce i srednjoškolce na što je trošila gotovo četvrtinu općinskog proračuna, kaže načelnik Uroš Makić te dodaje: - Oko 85.000 KM smo izdvajali na godišnjoj razini, tako da smo, koliko smo mogli, izišli u susret jer dosta ljudi ne radi u Grahovu tako da je to veliki problem kako djecu obrazovati, pogotovo što idu u Drvar u SŠ, tako da smatram da je ovo značajno i zahvaljujem Ministarstvu. B. Grahovo će za 27 srednjoškolaca dobiti 5891 marku, Glamoč 3741 KM za 17 učenika, Kupres 10.191 KM za 47 školaraca i Drvar 12.771 KM za 59 učenika. Najmnogoljudnijim općinama, Livnu za 624 učenika i Tomislavgradu za 617, bit će doznačeno 134.660, odnosno 132.746 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?