Prvi sastanak

Sukcesija SFRJ: Na dnevnom redu u Sarajevu i »mješovite banke«

Nikola Špirić
11.09.2013.
u 13:50

U Sarajevu će 16. i 17. rujna biti održan sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ na kojem će biti raspravljano i o pitanju takozvanih mješovitih banaka

U Sarajevu će 16. i 17. rujna biti održan sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ na kojem će biti raspravljano i o pitanju takozvanih mješovitih banaka.

Na sastanku će se pokušati usuglasiti pitanje nedostajućih sredstava na deviznim računima bivše SFRJ, koja su držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inozemstvu.

\"Ta sredstva su, prema Sporazumu o pitanjima sukcesije na dan 31. ožujak 2001. godine, procijenjena na 645 miliona dolara\", rekao je Srni pomoćnik ministra za provođenje sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom BiH Zenit Kelić.

S obzirom da je ovo sastanak koji se očekivao skoro četiri godine Ministarstvo financija BiH očekuje da će sada biti postignut dogovor o rješenjima  koja će svim zemljama nasljednicama bivše SFRJ biti prihvatljiva i da će se doći do kompromisnih rješenja o skoro svim pitanjima.

On je dodao da ta obaveza proizlazi iz međunarodnog sporazuma čije je poštivanje i primjena zagarantirana u ustavima svih zemalja nasljednica bivše SFRJ.

Sastankom će presjedavati ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić, koji je i visoki predstavnik BiH u Stalnom zajedničkom odboru.

Nakon sastanka koji je održan u Beogradu 2009. godine, ovo je prvi sastanak ovog tijela koji će se održati nakon brojnih odgađanja i neusuglašavanja dnevnog reda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?