UPITNA REGULARNOST

Sukob u SIP-u oko provjere nevažećih glasačkih listića

izbori
VL FOTO
20.10.2010.
u 08:05

Kudić je upozorio da, ako postoji toliki broj nevažećih listića, netko je i mijenjao volju birača

Na posljednjoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, na kojoj je donesena odluka o utvrđivanju rezultata općih izbora, došlo je do rasprave o zahtjevu za otvaranje glasačkih vreća i uvid u nevažeće glasačke listiće za predsjednika i dopredsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Doznajemo da su se članovi SIP-a sukobili oko zaključka koji je inicirao član ovog tijela Mile Kudić, a na temelju kojeg bi bili provjereni glasački listići.

Prema Kudićevu prijedlogu, koji na kraju većinom glasova nije prihvaćen, Glavni centar za brojanje glasova bi uvidom u nevažeće glasačke listiće utvrdio razloge zbog kojih su birački odbori glasačke listiće proglasili nevažećim. Provjera bi se posebno odnosila na neispunjene, odnosno prazne glasačke listiće, listiće ispunjene tako da nije moguće sa sigurnošću tvrditi kojoj stranci ili kandidatu pripada glas, listići na kojima je označena više od jedne stranke, listić označen na drukčiji način od propisanog, kao i glasački listići na kojima je, temeljem oznaka koje je glasač dopisao na listić, kao što je potpis, moguće utvrditi identitet.

Prijedlog je bio i da se tek nakon utvrđivanja stanja temeljem ove provjere donese odluka o utvrđivanju rezultata izbora. Međutim, Kudićev prijedlog nije prihvaćen, iako je on predočio službene pokazatelje o vrlo maloj razlici u broju osvojenih glasova između kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH (ispod 10.000) i kandidata za dopredsjednika RS-a (oko 600 glasova).

S druge strane, podatak da je prema zapisnicima općinskih izbornih povjerenstava na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH bilo 66.138, a za predsjednika i dopredsjednike RS-a 38.082 nevažeća listića, govori da su oni i te kako mogli utjecati na konačan ishod izbora. Posebno upitnim čini se izbor za dopredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda, gdje je kandidat NDS-a Emil Vlajki dobio samo 614 glasova više od kandidata HSS-NHI-ja Ivana Krndelja. Uz ovakve sumnje unutar samog SIP-a, očito je da je barem regularnost jednog dijela izbornog procesa dovedena u pitanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?