Tragedija

Suze na licima kolega dok su nosili Edvarda

Potraga
24.02.2013.
u 08:56

Smrtno stradalog alpinista edvarda retelja pronašao je pas tragač, tijelo je bilo pola metra pod snijegom

Tmurni oblaci koji su se tijekom jučerašnjeg popodneva ponovno nadvili nad kobnu planinu Kamešnicu najbolje su opisivali tugu i nevjericu na licima svih pripadnika GSS-a, Granične policije BiH, mještana, Civilne zaštite i svih ostalih koji su sudjelovali u potrazi za kobno stradalim Edvardom Reteljom. Izgubili smo kolegu, prijatelja, čovjeka velika srca...”, kazao nam je jedan od pripadnika GSS-a nakon pronalaska tijela nesretno stradalog Retelja.

Nisu se predavali

Iako je prošlo skoro više od 24 sata od nesretnog događaja kada je snježna lavina pokupila četvoricu alpinista iz Hrvatske, od kojih su trojica pronađena i hospitalizirana, nisu gubili nadu da će i Edvard zahvaljujući vrhunskim alpinističkim sposobnostima koje je posjedovao uspjeti preživjeti, da će ga pronaći živa. “Borili smo se, kopali, pretraživali, nitko od nas nije spavao. Službena potraga u subotu je završila u 1 sat poslije ponoći, međutim pojedini pripadnici GSS-a su unatoč neosvjetljenom i teškom terenu i u takvim uvjetima nastavili tražiti nestalog Edvarda. Ni jako nevrijeme, kao i činjenica da je lavina sa sobom povukla ogromne količine zemlje, drveća, snijega i ostalog materijala nisu nas pokolebale. U rukama su nam bile lopate, štapovi za pretragu, a u mislima samo da ga pronađemo živoga”, nastavlja nam potresnu priču pripadnik gorske službe spašavanja koji je na mjestu nesreće bio od prvog trenutka. Nastavak službene potrage počeo je u ranim jutarnjim satima, a na teren su prvi izišli psi tragači, koji su pretraživali teren širine oko dvadeset metara. Uloženi su lavovski napori, a vrijeme kao da se urotilo protiv svih tragača. Impresivna je hrabrost tih ljudi koji su cijelo vrijeme bili na mjestu koje nije osigurano, te im nitko nije mogao jamčiti da se lavina ponovno neće spustiti. “Šefovi su procijenili da je mogućnost od ponovne lavine mala, ali ona nije bila isključena. Planina je to. Nitko joj ne zna ćud”, priča nam promrzli i iscrpljeni čovjek dok čeka da njegove kolege spuste smrtno stradalog Edvarda do stožera GSS-a gdje će ga posljednji put vidjeti i pozdraviti se s njim.

Kiša i suze

Kiša i suze stapali su se na licima kolega koji su beživotno tijelo spuštali niz strmu liticu. U selu podno planine muk, čuje se samo lavež pasa. Lopate razbacena, psi nemirni, jedan od njih je i pronašao tijelo koje je bilo ispod pola metra snijega. Iako su skije i štapovi nesretno stradalog Edvarda pronađeni na dnu lave (bila je duga oko 1000 metara i široka 150 metara) tijelo je pronađeno na samom vrhu (nedaleko od mjesta gdje je alpiniste pokupila lavina). Tijelo se cijelo vrijeme nalazilo u neposrednoj blizini mjesta gdje su pronađena ostala trojica alpinista koji na sreću nisu zadobili po život opasne ozljede. Prema riječima našeg sugovornika, pripadnika GSS-a, koji se nije želio isticati, lavina je alpiniste bacila preko ‘skoka’ od 50-60 metara. Iako su stalno bili u blizini tijela, psima je kiša otežavala pronalazak. Uvjeti su bili skoro nemogući za raditi, kiša, nevrijeme. Potragu je dodatno otežavala činjenica da je snijeg koji je povukla lavina bio prljav, zbog čega je tijelo bilo teže uočiti. Velik doprinos svakako su dali i mještani Podhuma, Srđevića koji su ukazali prvu pomoć trojici stradalih alpinista koji su pronađeni ubrzo nakon dojave o nesreći. Podsjetimo, nesreća se dogodila u subotu oko 14 sati, a o njoj je dojavio mobitelom jedan od stradalih alpinista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije