'PUTIN STRAHUJE ZA SVOJ POLOŽAJ'

Američke tajne službe tvrde: Rusiji nedostaje vojne snage da nastavi osvajati teritorij u Ukrajini

Reuters/PIXSELL
10.03.2023.
u 17:26

Rusija se navodno obratila Sjevernoj Koreji za topničke granate, a kupila je i jurišne bespilotne letjelice od Irana

Dok ukrajinski i ruski čelnici predviđaju da bi pad Bahmuta mogao otvoriti put za širu rusku ofenzivu, šef američke obavještajne službe rekao je u srijedu da su snage Kremlja bile previše iscrpljene nakon godinu dana rata da bi pokrenule takvu kampanju, piše The New York Times. Šef plaćeničke skupine Wagner, koja predvodi iscrpljujući napad na Bahmut, osvajajući ulicu po ulicu i držeći grad u istočnoj Ukrajini pod opsadom, rekao je u srijedu da su njegove snage zauzele istočni dio grada. Zauzimanje ostatka omogućilo bi Rusiji da ubrza svoju ofenzivu na otvorenijem terenu, rekao je.

- Svijet se još nije susreo s dobro pripremljenom ruskom vojskom, njezinim jedinicama koje posjeduju svu moguću modernu opremu, a koje još nisu stupile u bitku - rekao je šef Wagnera, Jevgenij V. Prigožin, u video poruci, govoreći pored spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata u Bakhmutu, dok su u daljini odjekivale eksplozije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za CNN istaknuo je da bi Rusi nakon Bahmuta mogli ići dalje i da bi si osvajanjem tog grada otvorili put do drugih gradova u Ukrajini. No, svjedočeći u Washingtonu pred Senatskim odborom za obavještajne poslove, Avril D. Haines, direktorica nacionalne obavještajne službe, ustvrdila je da Rusiji, nakon što je pretrpjela zapanjujuće gubitke u Ukrajini, nedostaje vojnika i streljiva da ove godine postigne veći napredak. Dodala je da su njihove potučene snage imale ozbiljan moralni problem.

Rusija se navodno obratila Sjevernoj Koreji za topničke granate, a kupila je i jurišne bespilotne letjelice od Irana. - Ako Rusija ne pokrene obveznu mobilizaciju i ne dopremi značajne zalihe streljiva trećih strana, bit će joj sve veći izazov održati trenutnu razinu ofenzivnih operacija u nadolazećim mjesecima. Slijedom toga, mogla bi se u potpunosti prebaciti na držanje i obranu okupiranog teritorija. Ukratko, mislim da se ruska vojska ove godine neće dovoljno oporaviti da bi ostvarila velike teritorijalne dobitke - rekla je Haines.

Obje strane u ratu tvrde da bitka za Bahmut, koja je rezultirala desecima tisuća žrtava, igra vrlo važnu ulogu u slabljenju neprijatelja. Rusija je uložila ogromne resurse u borbu, uključujući i Wagnerovu taktiku slanja valova bivših zatvorenika u gotovo samoubilačke napade. Ukrajinci su se uporno držali i u utorak su tvrdili da će "krvava kupka" istrošiti Wagnerovu snagu. Unatoč brojnim glasinama o povlačenju, Ukrajina je ovaj tjedan u grad poslala pojačanje, navodi se u analizi The New York Timesa.

Međutim, resursi se ne smanjuju samo Rusiji. Ukrajina, s dvije trećine manje stanovnika od Rusije, teže nadoknađuje svoje žrtve. Ukrajinskim snagama kronično nedostaje i topničkog streljiva, granate i rakete ispaljuju daleko brže nego što ih zapadne zemlje stignu opskrbiti. Ministri obrane Europske unije sastali su se u srijedu kako bi razgovarali o potrebi povećanja proizvodnje topničkog streljiva za slanje u Ukrajinu, ali još nisu donesene nikakve odluke. U međuvremenu, EU vodstvo predlaže izdvajanje više od milijarde dolara za nadoknadu državama članicama za streljivo koje pošalju iz svojih vlastitih zaliha.

- Neće biti brzo. Ali što prije počnemo, to bolje - rekao je Josep Borrell Fontelles, glavni dužnosnik EU-a za vanjsku politiku. Zemlje NATO-a ostale su nevjerojatno ujedinjene u podršci Ukrajini, iako bi to jedinstvo moglo biti narušeno vijestima o sabotaži plinovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora. Vodovi koji isporučuju ruski plin Njemačkoj teško su oštećeni u eksplozijama u rujnu, a zapadne zemlje nisu identificirale krivca.

New York Times u utorak je izvijestio da novi obavještajni podaci na koje se pozivaju američki dužnosnici pokazuju da je napad izvela proukrajinska skupina. Dužnosnici nisu ponudili nikakav dodatni opis skupine, njezine povezanosti ili podupiratelja, osim što su rekli da se čini da saboteri nisu radili za nacionalnu vojsku ili obavještajnu agenciju. Ukrajinska vlada zanijekala je umiješanost. Ukrajina "nema nikakve veze s nesrećom u Baltičkom moru", napisao je na Twitteru Mihailo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog.

 

Foto: Reuters/Pixsell

 

Svaka naznaka ukrajinske upletenosti mogla bi narušiti osjećaje prema Ukrajini, posebice u Njemačkoj, koja je prije rata bila jako ovisna o ruskom plinu. Napad na Sjeverni tok izazvao je skok cijena energije u cijelom svijetu i natjerao Europu na hitne dogovore kako bi spriječila zimsku nestašicu goriva. Njemačke vlasti u srijedu su jasno dale do znanja da nisu došli do nikakvih spoznaja o odgovornosti te da čekaju rezultate daljnje istrage. Ministar obrane Boris Pistorius rekao je ne navodeći pojedinosti da je napad možda izveden pod "lažnom zastavom" kako bi se pokazalo da su ga izvele proukrajinske snage.

- Vjerojatnost i jednog i drugog je jednako velika - rekao je njemačkom javnom servisu. Za sada NATO savez predstavlja uglavnom čvrstu proukrajinsku frontu. Zapadni dužnosnici dugo su dovodili u pitanje stratešku vrijednost Bahmuta, sada uništene, uglavnom napuštene ruševine onoga što je nekoć bio grad sa 70.000 ljudi. Uvjereni su da, ako grad i padne u ruske ruke, to neće imati puno utjecaja na tijek rata .

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u srijedu u Bruxellesu da "ne može isključiti mogućnost pada Bahmuta u narednim danima", ali njegov gubitak, rekao je, neće se pokazati odlučujućim. Američki ministar obrane, Lloyd J. Austin III, rekao je u ponedjeljak da, ako se ukrajinske snage povuku na neki lako obranjivi teren u blizini grada, ne bi to smatrao operativnim ili strateškim nazadovanjem".

Avril Haines, direktorica obavještajne službe, opisala je rusko napredovanje u Bahmutu kao "postepeni napredak", a sam grad kao ne "posebno važan strateški cilj". Međutim, dvije zaraćene strane uložile su ogromne resurse i ponos u borbu za grad. Zapadni dužnosnici procjenjuju da je do 30.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u i oko Bahmuta. Vjeruje se da su i ukrajinski gubici veliki, ali zapadni dužnosnici odbijaju dati procjene.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je za CNN da "Rusiji treba barem neka pobjeda, mala pobjeda, čak i uništavanjem svega u Bahmutu, ubijanjem svih tamošnjih civila". Na taj način, rekao je, Moskva može vlastitom narodu prikazati svoju vojsku kao moćnu i uspješnu. Direktorica Haines bila je u srijedu u Senatu kako bi predstavila godišnju procjenu globalne prijetnje američke obavještajne zajednice. Upozorila je da "postoji stvarna mogućnost da ruski vojni neuspjesi u ratu naštete domaćem položaju ruskog predsjednika Vladimira Putina i time izazovu dodatnu eskalaciju ruskih akcija u pokušaju da povrati potporu javnosti".

Kremlj je nezakonito proglasio aneksiju četiri ukrajinske pokrajine i kontrolira većinu tog teritorija. Haines smatra da bi Putin sada mogao vidjeti dugotrajan rat, čak i onaj koji je privremeno u zastoju, kao najbolju opciju. U tome se slaže s ukrajinskim dužnosnicima, koji žele uskoro krenuti u protuofenzivu, bojeći se da će Rusi što duže budu držali regiju biti teže protjerani. - Dok traje njihova ofenziva, Rusi se suočavaju s velikim žrtvama. Putin vjerojatno bolje razumije granice onoga što je njegova vojska sposobna postići i čini se da je za sada usredotočen na ograničene vojne ciljeve - rekla je Haines.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?