Joe Biden

Američki predsjednik u UN-u pozvao svijet da bude uz Ukrajinu

Joe Biden
TASOS KATOPODIS/REUTERS
19.09.2023.
u 18:53

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti joj da napada Ukrajinu bez posljedica", rekao je Biden pred Općom skupštinom UN-a.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u utorak na Općoj skupštini UN-a svjetske čelnike da budu uz Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, u nadi da će to čuti i republikanci.

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti joj da napada Ukrajinu bez posljedica", rekao je Biden u govoru pred Općom skupštinom UN-a. "Ako dopustimo da Ukrajina bude rascjepkana, je li neovisnost ikoje nacije sigurna?"

Biden je bio pozdravljen pljeskom kada je rekao da će SAD i njegovi saveznici biti uz Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu. "Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat", rekao je. "Samo Rusija ima moć odmah zaustaviti ovaj rat.", prenosi Tportal.hr.

Bidena kritiziraju neki republikanci koji žele da SAD troši manje novca na rat u Ukrajini.

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., obećao je da će nastojati brzo okončati taj rat ako se vrati na vlast.

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy, vodeći republikanac u Washingtonu, postavlja pitanje treba li SAD i dalje slati milijarde dolara u oružju Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak će također govoriti pred Općom skupštinom UN-a, a u četvrtak će se sastati s Bidenom u Bijeloj kući te s nekim kongresnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?