Njemačka kancelarka

Angela Merkel protiv miješanja Europske komisije u spašavanje Lufthanse

 Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
25.05.2020.
u 20:11

Njemačka kancelarka Angela Merkel se protivi najavama Europske komisije koja planira odobrenje za državnu pomoć zrakoplovnoj kompaniji Lufthansa uvjetovati oduzimanjem ekskluzivnih prava na polijetanje i slijetanje, javlja dnevnik Handelsblatt u ponedjeljak.

Europska komisija planira dati odobrenje za državnu pomoć Lufthansi, koja je zbog pandemije koronavirusa dovedena na rub stečaja, uz uvjet da se Lufthansa istodobno odrekne ekskluzivnih prava za polijetanje i slijetanje u nekim važnim zračnim lukama, pri čemu se, kako navode mediji, radi o zračnim lukama Frankfurt i Muenchen.

Njemačka novinska agencija citira sudionike sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak, na kojem je Angela Merkel izjavila kako ne želi da Europske komisija "previše utječe" na odluku o pomoći Lufthansi.

Njemačka kancelarka je, prema istim izvorima, rekla kako očekuje "žestoku borbu" oko konačnog oblika državne pomoći Lufthansi.

Kako javljaju njemački mediji, savezna vlada i Lufthansa su postigle sporazum o pomoći vlade u visini od devet milijardi eura.

Zeleno svjetlo ovom sporazumu mora dati i Europska komisija koja istodobno mora skrbiti i za to da zbog državnih subvencija ne dođe do povrede pravila o tržišnoj konkurenciji.

Volker Bouffier (CDU), premijer savezne pokrajine Hessen, u kojoj se nalazi frankfurtska zračna luka, kritizirao je zahtjeve iz Bruxellesa kao "neprimjerene" i štetne za Njemačku kao važno čvorište za zračni promet.

"Mi moramo svim silama spriječiti pokušaje da se smanji važnost prometnog čvorišta Frankfurt", rekao je Bouffier.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?