bivši nacistički logor smrti

Angela Merkel stigla u posjet Auschwitzu

06.12.2019.
u 14:10

Angela Merkel stigla je u petak u bivši nacistički logor smrti Auschwitz, u prvu posjetu tom mjestu sjećanja na holokaust u svojstvu njemačke kancelarke.

Njoj su se pridružili poljski kolega Mateusz Morawiecki i Piotr Cywinski, direktor fondacije Auschwitz-Birkenau, dok su prolazili ispod zloglasnog natpisa na kapiji "Arbeit macht frei" (Rad oslobađa).

Merkel, Morawiecki i Cywinski će položiti vijence na Zid smrti, gdje je na tisuće zatvorenika Auschwitza ubijeno u masovnim strijeljanjima.

Oni bi kasnije trebali održati govore u logoru Auschwitz-Birkenau prije nego što odaju počast žrtvama pred spomenikom podignutom između ruševina dvije najveće plinske komore u logoru.

Merkel dolazi u Oswiecim, nazvan Auschwitz od njemačkih okupatora iz Drugog svjetskog rata, kako bi obilježila desetu godišnjicu fondacije Auschwitz-Birkenau, nadležne za očuvanje memorijalnog kompleksa. Njemačka je najveći donator fondacije.

Posjet kancelarke Merkel memorijalnom kompleksu dolazi u vrijeme dok se Njemačka i Europa suočavaju s naglim rastom antisemitskih incidenata.  

- Oni koji odrastaju ovdje moraju znati što su ljudi bili u stanju činiti  jedni drugima u prošlosti, i moramo aktivno raditi da se to nikada ne ponovi – izjavila je Merkel uoči ovogodišnjeg Dana sjećanja na holokaust, prenosi dpa.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije