SUSRET DVIJU SILA

Biden i Putin završili sastanak, javnosti se obraćaju na odvojenim konferencijama

Autori: Vecernji.hr, Hina
16.06.2021.
u 18:12

– Obično voli ostaviti da ga ljudi, pa čak i papa, čekaju – tvitala je BBC-jeva dopisnica

Američki i ruski predsjednik započeli su razgovore u srijedu u ženevskoj Vili Grange. Prije ulaska u vilu dvojica predsjednika rukovala su se. Prvi sastanak trajao je 93 minute, onda su imali pauzu od 45 minuta te su se ponovno sastali u proširenom sastavu i taj je sastanak trajao 65 minuta.
"Gospodine predsjedniče, želim vam zahvaliti na inicijativi da se sastanemo danas", rekao je Vladimir Putin, sjedeći pokraj Bidena, uz ministre vanjskih poslova obiju zemalja, Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena. 

Joe Biden rekao je da će s ruskim predsjednikom pokušati odrediti područja suradnje i zajedničkih interesa. "Uvijek je bolje sastati se licem u lice", rekao je Biden.


Dopisnica BBC-ja iz Moskve istaknula je da je Putin prvi put došao na vrijeme. 

– Obično voli ostaviti da ga ljudi, pa čak i papa, čekaju – tvitala je BBC-jeva dopisinica.

Prva runda razgovora u užem sastavu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena završena je nakon 93 minute.

Dva čelnika su potom napravila kratki predah te su se ponovno sastali u širem sastavu. 

Na njezinu su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.


Uoči summita na kojem bi se trebali sastati predsjednik Rusije Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden, ruske vlasti objavile su da na Tihom oceanu provode najveću vojnu vježbu još od hladnog rata.  

Vježba se izvodi nedaleko od američkih Havaja, a provodit će se na površinskim brodovima, protupodmorničkim avionima te vojnim zrakoplovima s velikim dometom. SAD je stoga u nedjelju podigao svoje vojne zrakoplove F-22 Raptor, no ruski zrakoplovi nisu ušli u američku zonu, prenosi CBS.

Istodobno i američka vojska izvodi vježbe koje su preselili bliže Havajima kako bi odgovorili Rusima. 

– Provodimo vojne vježbe u skladu s međunarodnim pravom i očekujemo da će isto napraviti i Rusija – kazao je glasnogovornik mornarice Mike Kafka. 

Tenzije su porasle još ranije ove godine kada je Rusija postavila desetke tisuća vojnika na granicu s Ukrajinom kao ''dio vježbe''. Pentagon je reagirao na takav potez i prozvao Rusiju pozivajući je da bude ''transparentnija u premještanju vojnika'', što je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima NATO-a potvrdio i Biden.  

– Rekao sam to i na sastanku, ne tražimo sukob s Rusijom, ali ćemo reagirati ako Rusija nastavi s ovakvim opasnim aktivnostima i uspjet ćemo obraniti savez i boriti se za naše demokratske vrijednosti – kazao je. 

Neke od tema o kojima su ova dva predsjednika razgovarali na summitu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?