američki predsjednik

Biden poručio: Klimatske promjene su "egzistencijalna prijetnja"

klimatske promjene
Reuters
28.07.2023.
u 07:29

Američki predsjednik je naveo niz dojmljivih primjera, pa tako i žene koja je zadobila teške opekline kada je iz invalidskih kolica pala na vruće tlo u Arizoni, na jugozapadu SAD-a.

Klimatske promjene su "egzistencijalna prijetnja", rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden dok je, po njegovim riječima, "više od 100 milijuna Amerikanaca" pogođeno rekordno visokim temperaturama.

"Ne vjerujem da bilo tko više može nijekati posljedice klimatskih promjena", dodao je, nedugo pošto je UN-ov glavni tajnik izjavio da je svijet sada u "eri vrenja" a ne više u "eri zatopljenja".

Osamdesetogodišnji demokrat je istaknuo da je vrućina glavni uzrok smrtnosti povezane s klimom i s vremenskim uvjetima u Sjedinjenim Državama te da svake godine odnese 500 žrtava, više nego poplave i uragani.

Američki predsjednik je naveo niz dojmljivih primjera, pa tako i žene koja je zadobila teške opekline kada je iz invalidskih kolica pala na vruće tlo u Arizoni, na jugozapadu SAD-a.

Joe Biden je najavio niz akcija koje će se financirati putem velikog plana ulaganja u energetsku tranziciju koji je Kongres već odobrio, kako bi se povećali kapaciteti skladištenja vode na zapadu SAD-a i poboljšao nacionalni sustav meteorološke prognoze.

Ujedno je najavio veću zaštitu za radnike najizloženije rekordnim temperaturama, napose u poljodjelstvu i u graditeljstvu.

Također je najavio da će se gradovima na raspolaganje staviti jedna milijarda dolara za sadnju stabala kako bi im se pomoglo u ublažavanju vrućina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije