Emmanuel Macron

Brexit je dio fenomena koji je doveo Trumpa na vlast

18.02.2019.
u 21:16

Emmanuel Macron opisat će Brexit kao poziv na buđenje u govoru ovog mjeseca u kojemu će istaknuti da Europa mora pokazati više samopouzdanja u odnosu na suparničke svjetske sile, navode bliski izvori francuskog predsjednika.

Namjera mu je uputiti "upozorenje" kontinentu, navode pomoćnici opisujući najvažniji Macronov govor nakon onoga u rujnu 2017. na Sveučilištu Sorbonne u Parizu gdje je zahtijevao temeljitu reformu Europske unije, prenosi Hina.

"Kritično razdoblje"

"Ovo je kritično razdoblje", rekao je Reutersu izvor blizak Macronu. "Ako mi Europljani ne želimo još jedan Brexit i ne želimo ostati u naivnoj obrani statusa quo, onda se moramo probuditi."

Macronov govor poklapa se s rastućim tenzijama na Zapadu, uzdrmanom politikom "America prva" američkog predsjednika Donalda Trumpa i izlaskom Velike Britanije iz EU-a.

Kina i Rusija također postavljaju velike izazove.

Iako će Macron koristiti izlazak Britanije iz EU-a planiran za 29. ožujka kao glavnu okosnicu svog govora, namjera mu nije ponuditi inicijativu kojom bi se deblokirala pat pozicija u pregovorima između Londona i Bruxellesa, navodi izvor.

Datum i mjesto govora nisu još potvrđeni.

Macron: Brexit je dio istog fenomena koji je doveo Trumpa na vlast

"Neće komentirati pregovore ili ponuditi neku vrstu 'Macronova plana' za rješavanje problema. Ideja je izvući lekcije iz Brexita", rekao je bliski izvor.

Prema gledištu Macrona, Brexit je dio istog fenomena koji je doveo Trumpa na vlast i izazvao pokret Žutih prsluka u Francuskoj.

Francuski predsjednik borit će se za "Europu koja štiti" na svibanjskim europskim izborima i nastojati pridobiti glasače planovima za reformiranje europske trgovine, tržišnog natjecanja, digitalnih i klimatskih politika.

Govorom će također nastojati uvjeriti europske kolege, koji su razvodnili njegove prijedloge iz 2017., da počnu razmišljati o Europskoj uniji kao žilavijem geopolitičkom igraču u nemilosrdnom svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije