LONDON

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

28.03.2024.
u 12:15

Britanska ekonomija je prošle godine ušla u plitku recesiju, potvrdile su službene brojke u četvrtak, ostavljajući premijeru Rishiju Sunaku izazov da uvjeri glasače da je ekonomija sigurna s njim prije izbora koji se očekuju kasnije ove godine.

Bruto domaći proizvod smanjen je za 0,1 posto u trećem kvartalu i 0,3 posto u četvrtom, što je nepromijenjeno u odnosu na preliminarne procjene, saopćio je u četvrtak Državni ured za statistiku (ONS).

Brojke će biti razočaravajuće za Sunaka, kojeg je oporbena Laburistička partija - koja je daleko ispred u anketama - optužila da nadgleda "Rishijevu recesiju".

- Slaba početna točka za BDP ove godine znači da će rast u kalendarskoj godini u 2024. vjerojatno biti ograničen na manje od jedan posto - rekao je Martin Beck, glavni ekonomski savjetnik u EY ITEM Clubu.

Britanska ekonomija je pokazala znakove da 2024. počinje snažnije, s mjesečnim rastom BDP-a od 0,2% u siječnju, a neslužbena istraživanja pokazuju da je rast nastavljen u veljači i ožujku.

Smanjenje poreza koje je najavio ministar financija Jeremy Hunt i očekivanja smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će pomoći ekonomiji 2024.

Međutim, Britanija je i dalje jedna od zemalja koje se najsporije oporavljaju od posljedica pandemije COVID-19. Krajem prošle godine, njena ekonomija je bila samo jedan posto veća nego krajem 2019. godine, dok je jedino Njemačka bila lošija među zemljama Grupe sedam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije