1589 boca

Britanski gornji dom parlamenta 2023. potrošio 104 tisuće eura na šampanjac

šampanjac
02.01.2024.
u 16:21

Gornji dom britanskog parlamenta prošle je godine potrošio gotovo 90 tisuća funti (gotovo 104 tisuće eura) na 1589 boca šampanjca, piše u utorak Guardian, no dodaje da je većina prodana posjetiteljima te da nema troška za porezne obveznike. 

Detalje o prodaji šampanjca domu lordova po cijeni od 56 funti po boci dobila je Škotska nacionalna stranka (SNP) nakon što se pozvala na pravo na pristup informacijama. 

Ukupna cijena od oko 88,9 tisuća funti nešto je viša od one od prošle godine, kad je na pjenušavo piće potrošeno 85,4 tisuća funti, za devet boca manje nego 2023. godine. 

"Parlament, u kojem neizabrani lordovi uzimaju 342 funte (oko 394 eura) dnevno samo za pojavljivanje, nije sposoban da na pravi način, predstavlja narod", rekao je Tommy Sheppard, zastupnik SNP-a za Istočni Edinburgh.

"Birači će biti bijesni kada čuju da su, dok su se oni borili da uravnoteže kućanske financije i plate osnovne stvari poput namirnica i energije, neizabrani lordovi točili šampanjac", rekao je Sheppard, istakavši da je protekla godina ostala obilježena krizom troškova života koja je dovela do pada životnog standarda i mnoga kućanstva gurnula u siromaštvo.

Međutim, glasnogovornik gornjeg doma parlamenta objavio je da je sav kupljeni alkohol, uključujući šampanjac, prodan posjetiteljima te institucije, kako je to donijelo prihode te da nema troškova za porezne obveznike. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?